Cabernet Sauvignon wijn

De klassieke Cab Sav wijn

Cabernet Sauvignon , ook wel cab sav, genoemd is een van ’s werelds meest erkende druivensoorten voor rode wijn uit Kroatië. Het wordt verbouwd in bijna elk belangrijk wijnproducerend land in een breed spectrum van klimaten, van Australië en British Columbia, Canada tot de Bekavallei in Libanon. Cabernet Sauvignon werd internationaal erkend door zijn bekendheid in Bordeaux-wijnen, waar het vaak wordt gemengd met Merlot.

Het profiel

Het klassieke profiel van Cabernet Sauvignon heeft de neiging om volle wijnen te zijn met hoge tannines en merkbare zuren die bijdragen aan het verouderingspotentieel van de wijn . In koelere klimaten heeft Cabernet Sauvignon de neiging om wijnen te produceren met tonen van zwarte bes die gepaard kunnen gaan met tonen van groene paprika, munt en cederhout, die allemaal meer uitgesproken zullen worden naarmate de wijn ouder wordt.

In meer gematigde klimaten worden de tonen van zwarte bes vaak gezien met tonen van zwarte kers en zwarte olijf, terwijl in zeer warme klimaten de bessenaroma’s kunnen afbuigen naar de overrijpe en “jammy” kant. In delen van Australië, met name het Coonawarra-wijngebied in Zuid-Australië, Cabernet Sauvignon-wijnen hebben de neiging om karakteristieke tonen van eucalyptus of menthol te hebben.

Bordeaux

Cabernet Sauvignon Cabernet Sauvignon is een droge rode wijn die zijn oorsprong vindt in de regio Bordeaux in Frankrijk. Het is gemaakt van cabernet sauvignon-druif en vaak vermengd met cabernet franc en merlot, waardoor het zijn karakteristieke smaakprofiel van bramen, bes, tabak en ceder heeft.

Veel mensen die Cabernet Sauvignon drinken, zeggen dat ze altijd de smaak van groene peper in de wijn oppikken, samen met tabak, cassis en donker fruit zoals kersen, samen met een vleugje vanille die afkomstig is van de wijn die op eikenhout rijpt. Cabernet Sauvignon is een wijn die gedronken moet worden bij het eten, gezien de zuurgraad, tannines en alcohol.

Cabernet Sauvignon druiven
Cabernet Sauvignon druiven

Kruising

De Cabernet Sauvignon-druiven zijn ontstaan door een toevallige kruising van een Cabernet Franc-druif en een Sauvignon Blanc-druif in het 17e-eeuwse Frankrijk. Het resultaat is een kleine rode druif die door zijn dikkere, duurzamere schil extreem goed bestand is tegen de elementen.

Het antwoord op de vraag of deze wijn goed voor je is, is niet zo ingewikkeld als men misschien denkt. Cabernet Sauvignon, ook wel “cab” genoemd, is de meest populaire rode wijn ter wereld en heeft snel aan populariteit gewonnen vanwege het gezonde tanninegehalte en het vermogen om te groeien in warme en koele klimaten.


Reacties

Geef een reactie

Translate to »