Pinot Grigio en Pinot Gris wijngaarden

De wereld van Pinot

Beste Pinot Grigio uit Italië

Noordoost-Italië (Veneto, Friuli-Venezia Giulia en Trentino-Alto Adige) is het hart van de Pinot Grigio producerende regio. De regio exporteert elk jaar grote hoeveelheden wijn, voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Er moet echter worden opgemerkt dat er ook tal van voorbeelden zijn van premiumwijnen uit deze regio. Deze kunnen een gewicht en textuur bereiken die vergelijkbaar is met bijna elke Pinot Gris botteling. De allerbeste wijnen kunnen dicht bij de kwaliteit van de Grand Cru-wijnen uit de Elzas komen.

In veel delen van Italië wordt de variëteit gebruikt om frizzante (semi-mousserende) of spumante (mousserende) wijnen te maken. Maar het is met name afwezig in de meest serieuze sprankelende stijl van het land, Franciacorta (waar Pinot Bianco is toegestaan). Ondertussen kan de meest populaire, Prosecco, slechts tot 15 procent Pinot Grigio bevatten tegen 85 procent Glera.

Pinot Grigio is ook zelden de basis van zoetere of dessertwijnen in Italië. Halfzoete of zoete Pinot Gris wordt meer geassocieerd met de Elzas, en op veel kleinere schaal met Nieuw-Zeeland.

Waar komt Pinot vandaan?
Oorspronkelijk ‘geboren’ in Bourgondië, is Pinot Gris uit de Elzas heel anders van smaak. Dit komt omdat de hoeveelheid zonneschijn in de wijngaarden in de Elzas resulteert in hogere fruitconcentraties, minder zuren en meer body en alcohol. Vendange Tardive is een stijl van late oogst in de Elzas, die de wijn zoeter maakt met een sterk smaakprofiel en een verminderde zuurgraad. Pinot Gris vertoont tonen van peer, perzik, gele appel, honing, gember en andere kruiden.

De Duitse varianten smaken iets zoeter. In een notendop, Pinot Grigio is een zure, lichte, droge wijn. De variëteiten kunnen zowel citrus als zoet zijn, en variëren van vol tot medium bodied op basis van hun oorsprong.

Pinot uit de nieuwe werled
De verfrissende stijl van Pinot Grigio kent in verschillende landen veel succes. Het heeft het vooral goed gedaan in de Verenigde Staten (waar het liefdevol “Greej” wordt genoemd) en Australië.

Buiten Italië kan echter niet met absoluut vertrouwen op het onderscheid tussen de twee namen worden vertrouwd. De kopers moeten rekening houden met de prijs als er geen andere informatie beschikbaar is. Een dagelijkse prijs kan afleiden dat een vroeg geplukte lichte wijn is.

Sommige wijnhuizen in de Nieuwe Wereld hebben ervoor gekozen om zowel Pinot Grigio als Pinot Gris wijnen te produceren. Deze worden meestal op de markt gebracht als aperitieven en als eenvoudige witte wijn.

Pinot in de aanbieding
Deze Pinot Grigio is nu in de aanbieding. Laat je inspireren met onze deal van de dag en geniet van deze knapperige Kroatische wijn variant van deze geweldig knapperige witte wijn.

Deze fles Pinot Grigio aanbieding ergens nog goedkoper?
Heb je deze Pinot Grigio ergens ander goedkoper in de aanbieding gezien? Laat het ons weten. Je ontvangt dan het volledige betaalde bedrag terug. Zo is deze fles wijn nog goedkoper voor je.

Het moet wel om dezelfde fles Pinot Grigio gaan die in de aanbieding is. Kijk dus vooral goed naar het wijnhuis van de fles wijn die in de aanbieding is. Het moet wel van het wijnhuis Erdut Vina zijn. De makkelijkste manier om er 100% zeker van te zijn dat het om dezelfde wijn gaat die in de aanbieding is door de EAN codes, ook wel streepjescode genoemd, te vergelijken.

Translate to »