400 volt of 230 volt

Wat is de wereld van Voltages: 230 of 400 Volt ?

Als je ooit hebt geprobeerd te begrijpen welk voltage je nodig hebt voor bepaalde apparaten, dan weet je dat het soms een hele klus kan zijn om dit uit te zoeken. Bij huishoudelijke apparaten, zoals je wasmachine of magnetron, zie je vaak 230 Volt staan. Maar als je naar professionele apparatuur kijkt, zoals industriële apparaten, kom je al snel 400 Volt tegen, oftewel krachtstroom. Maar wat betekenen deze getallen eigenlijk en waarom zijn ze belangrijk?

Wat is Voltage en Wat Betekent Krachtstroom?

Voltage is de elektrische ‘druk’ in een circuit waardoor elektronen bewegen en energie leveren. In gewone stopcontacten krijg je die energie via twee draden: een spanningsdraad en een nuldraad. Krachtstroom pakt het anders aan en gebruikt een driefase-aansluiting. Dat betekent vier draden: drie spanningsdraden en een nuldraad. Met deze setup kun je tot drie keer zoveel vermogen krijgen vergeleken met een normaal stopcontact. Handig voor zwaar materieel zoals lasapparatuur of zelfs een jacuzzi.

230 Volt: Je Dagelijkse Kost

De meeste huishoudelijke apparaten, van je blender tot je tv, zijn tevreden met een 230 Volt aansluiting. Dit is genoeg om ze soepel en efficiënt te laten werken.

400 Volt: Krachtstroom voor de Zware Klussen

Hier komt 400 Volt om de hoek kijken, wat je vaak tegenkomt in professionele of industriële omgevingen. Het zorgt ervoor dat apparaten sneller en efficiënter kunnen werken, met name als ze veel vermogen nodig hebben. Dit kan een uitkomst zijn voor bijvoorbeeld horecagelegenheden die de hele dag door de vaat moeten wassen.

Meterkast met zowel 400 Volt als 230 Volt

Wat Betekent Dit voor je Portemonnee?

Een ding is zeker: meer vermogen betekent niet per se hogere energiekosten per eenheid van elektriciteit. Maar apparaten die op krachtstroom draaien, gebruiken vaak meer energie en werken sneller, wat kan resulteren in hogere maandelijkse vaste kosten. Het is dus slim om even bij je energieleverancier te checken hoe dit zit.

Extra Kosten voor Krachtstroom Aanleggen

Als je huis nog niet is voorbereid op krachtstroom, zal een erkende elektricien de juiste aansluitingen voor je moeten maken. Daar hangen uiteraard kosten aan vast, zoals aansluitkosten, het aanpassen van je groepenkast en eventueel een nieuw stopcontact voor krachtstroom.

Kies je Voltage Slim

Of je nu voor 230 Volt of voor 400 Volt gaat, hangt helemaal af van je behoeften. Voor thuis is 230 Volt vaak prima, maar als je op zoek bent naar meer kracht en efficiëntie, dan kan een 400 Volt aansluiting of zelfs krachtstroom de betere keuze zijn.

Bronnen:
https://www.essent.nl/kennisbank/stroom-en-gas/energiebronnen/krachtstroom
https://www.enexis.nl/aansluitingen/wat-is-het-verschil-tussen-een-1-en-3-fase-aansluiting


Reacties

Geef een reactie

Translate to »