Zonnepanelen omvormer

Wat is beter een 1 fase omvormer of een 3 fase omvormer voor je zonnepanelen?

Huisaansluitingen in Nederland zijn of enkelfasig of driefasig. Het verschil is het aantal draden dat door de netbeheerder op je huis wordt aangesloten. Bij een enkelfasige aansluiting komt alle stroom via één draad je huis binnen; bij een driefasige aansluiting wordt deze stroom verdeeld over drie draden.

1 fase aansluiting

De meeste huizen in Nederland die vóór 1990 zijn gebouwd hebben een enkelfasige 25A of 35A hoofdaansluiting, terwijl latere huizen meestal een driefasige 3x25A hoofdaansluiting hebben. Een 1-fase omvormer is doorgaans goedkoper en wordt daarom meestal aanbevolen bij onze zonnepaneelinstallaties. Een 1 fase omvormer kan zonder problemen op een 3 fase aansluiting worden aangesloten. De netbeheerder zal adviseren op welke fase je zonnepanelen moeten worden aangesloten.

Het aansluiten van een 1-fase omvormer op een enkele fase in je verdeelkast is echter slechts toegestaan tot een maximum van 5.000kw om onbalans in het elektriciteitsnet te voorkomen. Dit betekent dat vanaf ongeveer 6.500Wp aan geïnstalleerde zonnepanelen een enkele 1-fase omvormer niet langer een haalbare optie. Bovendien kan een 1-fase omvormer van 5000W gemakkelijk 22A aan stroom leveren – deze stromen zijn te veel voor normale bekabeling in een huis en dit is vaak al meer dan de hoofdzekering in je huis aankan zonder de selectiviteit volgens NEN1010 normen aan te tasten.

3 fase aansluiting

Voor installaties die veel stroom opwekken, meestal zo’n 18 zonnepanelen, is het aan te bevelen een 3-fase omvormer te gebruiken. Dit type omvormer heeft voordelen ten opzichte van een enkelfasige omvormer, waaronder een efficiëntere stroomopwekking. Ook voor kleinere installaties kan een 3 fase omvormer voordelig zijn.

Bij een driefasenaansluiting kunnen dunnere kabels worden gebruikt omdat de stroom over 3 kernen wordt verdeeld. Daardoor is er minder weerstand in de elektrische leidingen, en gaat er dus minder stroom verloren. Bovendien is het bij een driefasige omvormer niet nodig om nieuwe grondkabels te leggen. Daarom is een driefasenomvormer efficiënter dan een eenfasenomvormer.

3 fase omvormer

Een driefasige omvormer is over het algemeen efficiënter dan een enkelfasige, omdat je dan meer van je eigen zonnestroom kunt gebruiken. Met een enkelfasige omvormer zijn je zonnepanelen weliswaar op één fase van het net aangesloten, maar je grote verbruikers zoals wasmachines en drogers zitten meestal op andere fasen. Dit betekent dat je op een zonnige dag al je zonnestroom teruglevert aan het net, terwijl je zelf stroom aan het net onttrekt. Met een driefasenomvormer kun je een groot deel van je eigen zonnestroom via de verschillende fasen gebruiken, wat een verschil maakt in je energierekening.

Een driefasige omvormer kan een betere keuze zijn voor zonnepanelen als er in de omgeving al veel zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Op zonnige dagen kan de netspanning namelijk meer dan 253V bedragen. Met een driefasenomvormer wordt de stroom gelijkmatig over alle fasen verdeeld, waardoor de kans kleiner wordt dat één fase “overloopt” met zonne-energie en de omvormer uitschakelt.

Hoewel driefasige omvormers iets meer kosten dan eenfasige, kunnen ze de investering voor je zonnepanelen waard zijn. Driefasige omvormers kunnen gelijkstroom (DC) efficiënter omzetten in wisselstroom (AC) dan enkelfasige omvormers, wat betekent dat je meer vermogen uit je zonnepanelen haalt. Bovendien raken driefasenomvormers minder snel oververhit dan eenfasenomvormers, waardoor ze over het geheel genomen een veiliger optie zijn.


Reacties

Geef een reactie

Translate to »