Wat is Cabernet Sauvignon voor een wijn?

Cabernet Sauvignon druiven

Cabernet Sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie om rode wijn van te maken. DNA onderzoek uitgevoerd in Californië in 1997 bevestigde dat Cabernet Sauvignon ontstaan is door een genetische kruising van de Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.

Cabernet Sauvignon is een volle rode wijn met een diepe rode kleur en aroma’s van zwarte kersen, bosbes, bramen, donkere kruiden & rijpe fruittonen. Cabernet sauvignon heeft eigenlijk altijd kracht, body en bite en is daardoor bij uitstek een eetwijn. Het is aan te raden hem altijd te drinken met iets te eten, want zonder kan hij nogal overweldigend zijn. De gerechten mogen, net als de wijn, stevig zijn.

Smaak van Cabernet Sauvignon

Omdat Cabernet Sauvignon van zichzelf een krachtige smaak heeft, wordt de druif vaak gemengd met een andere druifsoort, zoals Merlot of Cabernet Franc. Dit maakt de wijn zachter en toegankelijker. In warmere oorden als Zuid-Afrika en Australië doet de druif het in z’n eentje ook erg goed.

Cabernet sauvignon: een stevige rode wijn. Over het algemeen kun je zeggen dat cabernet sauvignon een stevige rode wijn is. De druif heeft een dikke schil, wat uiteindelijk voor de kleur en de tannines in de wijn zorgt. De tannines zijn als het ware de ruggengraat van de wijn en zorgen er dus voor dat cabernet sauvignon goed kan rijpen.

Cabernet Sauvignon heeft een dikke schil en is hierdoor goed bestand tegen ziekten. Wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon druif is bijzonder geschikt voor rijping op houten vaten. Merlot wordt vaak gebruikt in blends met Cabernet Sauvignon, dit geeft de mooiste cabernet sauvignon merlot wijnen.

Wijnregio’s

De druif Cabernet Sauvignon is niet meer weg te denken uit de wijnwereld. Het druivenras ontstond een aantal eeuwen geleden in de regio Bordeaux. Waarschijnlijk gebeurde dat spontaan, dus zonder menselijk ingrijpen, door een kruising tussen de druivenrassen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc (een witte wijn). Al snel veroverde Cabernet Sauvignon ook ander wijnregio’s in Frankrijk.

De Cabernet Sauvignon is een blauwe druifsoort met een dikke schil. De druif ontwikkelt zich goed onder verschillende temperaturen en op verschillende bodemsoorten. Als resultaat hiervan vind je ‘m over de gehele wereld terug in zo’n beetje ieder wijnland.

Cabernet Sauvignon is het bekendst in de Bordeaux waar hij samen met merlot en cabernet franc wijnen levert van hoge klasse. Hij heeft veel warmte nodig om te rijpen, anders wordt hij groen en sappig met een smaak van groene paprika.

Cabernet Sauvignon druiven

Karakter van deze rode wijn

Cabernet Sauvignon wijnen hebben doorgaans een volle en krachtige smaak met veel tannines en een dieprode kleur, soms zelfs paars als de wijn nog jong is. De wijn van deze druivensoort is complexer en minder toegankelijk dan de wijn die gemaakt wordt van Merlot, eveneens een zeer populaire druivensoort.

Cabernet Sauvignon is dé druif van Bordeaux, maar groeit buiten Frankrijk overal ter wereld. Voornamelijk in Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili. De Cabernet Sauvignon wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de Merlot en de Cabernet Franc. De smaak van Cabernet Sauvignon. De eenvoudige Cabernet wijnen zijn soms wat zachter.

Geef een reactie