hellingshoek zonnepanelen op dak

Wat is de beste hellingshoek van een dak voor zonnepanelen?

De hoek van je dak kan van invloed zijn op hoe efficiënt je zonnepanelen zijn. De ideale hoek heet de hellingshoek, en die kan worden beïnvloed door de steilheid van je dak. Als je dak te steil of niet steil genoeg is, is het misschien beter om geen zonnepanelen te installeren.

De hoek van een dak kan van grote invloed zijn op het rendement van zonnepanelen. Hoe steiler de helling, hoe meer direct zonlicht de panelen zullen ontvangen, en hoe beter ze zullen functioneren. Daarom is het over het algemeen het beste om zonnepanelen te installeren op een dak op het zuiden met een steile helling.

De oriëntatie van zonnepanelen op het dak?

De beste oriëntatie voor zonnepanelen is op het zuiden gericht. Bij een meer zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie blijft de opbrengst vrijwel intact: je verliest hooguit 4 tot 5%. Ligt je dak op het oosten of westen, dan daalt de opbrengst van je panelen met ongeveer 10 tot 15%, maar ook dan haal je nog voldoende opbrengst! Zeker als je een paar panelen toevoegt om het verlies te compenseren, zodat de energieproductie op hetzelfde niveau blijft. Alleen een dak op het noorden is echt te vermijden.

Zonnepanelen produceren de meeste elektriciteit als ze direct op de zon zijn gericht. Dit betekent dat een dak op het zuiden ideaal is voor de installatie van zonnepanelen. Panelen geïnstalleerd op een zuidoostelijk of zuidwestelijk gericht dak produceren nog steeds voldoende elektriciteit.

De perfecte hellingshoek voor zonnepanelen

De ideale hoek voor zonnepanelen is 36 graden als de panelen op een plat dak worden geïnstalleerd. Als de panelen op een hellend dak worden geïnstalleerd, is de ideale hoek tussen 30 en 35 graden. Zelfs als de panelen onder een hoek van 15 tot 55 graden worden geïnstalleerd, zul je nog steeds meer dan genoeg energie produceren.

De ideale helling voor zonnepanelen ligt tussen 30 en 50 graden, met de beste prestaties rond 45 graden. Alles steiler dan 65 graden is niet ideaal, en alles minder dan 5 graden wordt beschouwd als een plat dak.

De hoek van een dak beïnvloedt de hoeveelheid zonlicht die op zonnepanelen valt en dus de hoeveelheid elektriciteit die ze produceren. De optimale hoek voor zonnepanelen is ongeveer 90 graden ten opzichte van de zonnestralen in de middag tijdens de wintermaanden. Zo kunnen de panelen het meeste zonlicht absorberen en de meeste elektriciteit produceren.

Wat is de minimum oppervlakte van een dak voor zonnepanelen?

De beste hoek voor een zonnepaneel is een plat dak, omdat je de hellingshoek kunt bepalen. De grootte van het dak is ook belangrijk om een maximale opbrengst te krijgen.

De minimale dakgrootte voor zonnepanelen varieert afhankelijk van het soort dak:

  • Een plat dak moet idealiter tussen de 15 en 20 vierkante meter groot zijn om er minstens 8 zonnepanelen op te plaatsen, wat genoeg is voor de elektriciteitsbehoefte van een gezin.
  • Schuine daken hebben minimaal 14 tot 24 vierkante meter nodig om effectief zonnepanelen te kunnen plaatsen, omdat niet het hele dak kan worden benut.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

Als je dak voldoet aan de minimale eisen qua grootte en helling, is het hoogstwaarschijnlijk geschikt voor zonnepanelen. Maar er zijn nog een paar andere dingen waar je rekening mee moet houden als je nagaat of je dak geschikt is:

  • De leeftijd van het dak: een zonnepaneelinstallatie heeft over het algemeen een levensduur van ongeveer 25 jaar. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je dak minstens zo lang meegaat. Als je dak het einde van zijn levensduur nadert, kun je misschien beter wachten tot het vervangen moet worden voordat je zonnepanelen installeert .
  • De staat van het dak: Zonnepanelen kunnen op de meeste soorten daken worden geïnstalleerd, zolang ze in goede staat zijn. Als je dak reparaties nodig heeft, kun je die het beste laten uitvoeren voordat je zonnepanelen installeert.
  • Het type dak: Sommige soorten daken zijn beter geschikt voor de installatie van zonnepanelen dan andere. Pannendaken zijn bijvoorbeeld een goede optie omdat ze een stevig oppervlak bieden waarop de panelen kunnen worden bevestigd. Metalen daken zijn ook een goede optie, maar je moet ervoor zorgen dat het metaal dik genoeg is om het gewicht van de panelen te dragen.

Kortom de ideale hellingshoek voor een dak hangt af van je geografische ligging. Op het noordelijk halfrond is de optimale hoek meestal tussen 30 en 45 graden, terwijl hij op het zuidelijk halfrond tussen 15 en 30 graden ligt. De optimale hoek zorgt ervoor dat de zonnepanelen het hele jaar door maximaal aan zonlicht worden blootgesteld.

Translate to »