Wasmachine stink, de stank van wasmachine is te voorkomen

Wat is de reden dat de wasmachine stinkt?

Vetluis, een term die vaak gebruikt wordt voor wasluizen, is een vettig residu dat in wasmachines gevonden kan worden na het uitvoeren van een wascyclus. Het is eigenlijk geen luizenplaag, maar eerder een combinatie van de huidafscheidingen en schilfers van menselijke lichamen vermengd met onoplosbare stoffen (zoals silicaten) die uit het gebruikte wasmiddel komen.

Omdat deze resten vet zijn, vormen ze een ideaal oppervlak waarop bepaalde bacteriën kunnen gedijen en zich vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk om je wasmachine regelmatig te reinigen en te ontsmetten om de verspreiding van bacteriën te voorkomen, evenals onaangename geuren en mogelijke huidreacties door contact met deze resten.

Bovendien is het goed om wasmiddelen te gebruiken zonder toegevoegde enzymen of andere toevoegingen die tot dit probleem kunnen bijdragen. Het is ook nuttig om wasmiddelen te gebruiken die geschikt zijn voor verschillende soorten stof; het gebruik van agressieve wasmiddelen voor taaie stoffen op tere materialen kan resten achterlaten die heel moeilijk uit de wasmachine te verwijderen zijn en na verloop van tijd tot verdere bacteriegroei kunnen leiden.

Hoe kan ik vetluis herkennen

Het herkennen van vetluis in een wasmachine is een belangrijke taak. Vetluis, ook bekend als “grijs slib”, manifesteert zich meestal in de vorm van een vieze rioolgeur die uit de trommel komt, en schoon wasgoed zal niet fris ruiken. Na verloop van tijd is het te zien als een witgrijze slijmerige smurrie die de rubberen afdichtingen rond de deur, de pomp, de afvoerslangen en de slang naar de niveauregeling (pressostaat) verstopt.

Dit kan ook leiden tot verkleuring en vlekken op kleding. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot beschadiging van de wasmachine; bijvoorbeeld als deze heftig begint te trillen tijdens elke centrifugeercyclus. Dit kan erop wijzen dat de trommel door het zuur dat in de loop der tijd door bacteriën wordt gevormd, is gebarsten of zijn schokdempers heeft versleten

Bovendien moeten dergelijke problemen onmiddellijk worden aangepakt, want ze kunnen mogelijk onherstelbare schade toebrengen aan zowel je machine als je wasgoed. Het is daarom essentieel om je wasmachine regelmatig te controleren op tekenen van vetluisbesmetting, zoals een onaangename geur of verkleuring van kleding.

Door dit te doen kun je ervoor zorgen dat je machine in optimale conditie blijft en vrij van elke microbiële besmetting die de prestaties zou kunnen beïnvloeden.

Wat is de oorzaak van stinkende wasmachine

Bij het wassen van kleding en beddengoed is een wasmachine met een hoog energielabel eerder een broedplaats voor vetluizen. Dit komt door hun lagere temperatuurinstellingen en de verminderde hoeveelheid water die ze bij elke cyclus gebruiken. Wasmiddelen dragen ook bij; de vervanging van fosfaten door silicaten (klei) heeft de kans vergroot dat resten zich ophopen op de ruwere oppervlakken in de machine, waardoor een ideale omgeving ontstaat voor de groei van bacteriën

Vetluizen gedijen goed bij temperaturen van minder dan 57°C, waardoor ze zelfs bij wassen op 60°C moeilijk uit te roeien zijn. Het organische materiaal dat door zeep wordt achtergelaten, zoals huidoliën, huidschilfers en haar, kan ook bijdragen aan hun proliferatie, omdat het een voedingsrijke omgeving biedt voor deze micro-organismen. Zonder bleekmiddel in wasmiddelen worden deze sporen van organisch materiaal een ideale voedselbron voor vetluizen

De moderne wasmachines met hogere energiewaarden maken het moeilijker om bacteriën te doden door de lagere temperatuur en waterhoeveelheid die bij elke cyclus worden gebruikt. Als dit gecombineerd wordt met een groter aandeel niet kleurechte stoffen die gewassen worden, en wasmiddelen op silicaatbasis die de neiging hebben zich vast te hechten aan ruwe oppervlakken, wordt het duidelijk waarom vetluizen gemakkelijk een plek vinden om te gedijen in onze wasmachines.

Hoe kan je voorkomen dat wasmachine gaat stinken

Vetluis is een soort bacterie die kan overleven bij temperaturen onder 57°C en meestal leeft op het oppervlak van wasmachines. De meest effectieve manier om te voorkomen dat ze een probleem worden is de was te wassen met poederwasmiddel dat zuurstofbleekmiddel bevat en er dan voor te zorgen dat de watertemperatuur minstens 60°C bereikt.

Door dit te doen, zorg je ervoor dat de hitte alle aanwezige bacteriën doodt, terwijl je ook het gebruik van extra wasmiddel of vloeibaar wasmiddel vermijdt, omdat een te grote hoeveelheid van beide een geschikte omgeving kan bieden voor vetluizen om zich te vermenigvuldigen.

Het trommelkruis in wasmachines is voornamelijk gemaakt van aluminium; door zijn vorm kunnen vetluizen zich aan het oppervlak hechten en biedt het ideale omstandigheden voor bepaalde soorten bacteriën om in te groeien.

Na verloop van tijd gaan deze zuurvormende bacteriën zuur produceren dat het aluminium van het trommelkruis aantast en uiteindelijk schade kan veroorzaken aan de inwendige onderdelen van de wasmachine.

Om te helpen beschermen tegen de ophoping van bacteriën op het trommelkruis, moet je waar mogelijk regelmatig wassen op hogere temperaturen, omdat dit de schadelijke bacteriën op het oppervlak helpt doden.

Hoe kan je vetluis verwijderen

Als je een wasmachine hebt die vaak gebruikt wordt en vetluizen wilt verwijderen, zijn er bepaalde stappen die elk half jaar genomen moeten worden om ze weg te houden. Om te beginnen moet men een programma draaien op de machine met heet water van minimaal 75°C, waarbij men een kopje zuiveringszout en zo mogelijk extra water toevoegt.

Nadat dit voltooid is, moet het gevolgd worden door nogmaals hetzelfde programma te draaien, maar deze keer met toevoeging van een halve liter schoonmaakazijn die 16% azijnzuur bevat. Hoewel het proces misschien vervelend lijkt, kan het helpen ervoor te zorgen dat vetluizen zich niet ophopen in je wasmachine en er schade aan veroorzaken of aan je spullen.

Het is belangrijk op te merken dat zelfs als je geen zichtbare tekenen van vetluisactiviteit in je wasmachine ziet, ze door hun kleine formaat toch aanwezig kunnen zijn. Regelmatig schoonmaken en onderhoud kan hun aanwezigheid verminderen en toekomstige problemen voorkomen.

Daarnaast kan het regelmatig schoonmaken van de wasmiddellade en andere delen van de wasmachine met een met warm water bevochtigde doek ook helpen om ze weg te houden door het verwijderen van vuil waar ze zich mee voeden.

Tenslotte kan het gebruik van een antibacterieel wasmiddel bij het wassen de kans op een besmetting verder verkleinen, omdat deze producten alle bestaande bacteriën of ziektekiemen doden die hun groei bevorderen.

Het gebruik van soda en azijn

Het gebruik van zuren en basen kan helpen om geuren uit een wasmachine te verwijderen, maar alleen met mate. Als een te hoge concentratie wordt gebruikt of als ze tegelijkertijd worden gecombineerd, kan dat schade veroorzaken aan het inwendige van de machine.

De zuren, zoals azijnzuur en citroenzuur, werken om vet en andere verontreinigingen af te breken die een onaangename geur kunnen veroorzaken. Basen zoals zuiveringszout neutraliseren de geuren door ze op te vangen in zijn moleculen. Als deze twee stoffen echter in dezelfde wascyclus worden gemengd, zullen hun effecten elkaar in een chemische reactie opheffen

Als je extra voorzorgsmaatregelen wilt nemen als je geurtjes uit je wasmachine probeert te verwijderen, zijn er gespecialiseerde schoonmaakmiddelen die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.

Deze producten bevatten zorgvuldig geselecteerde ingrediënten die vuil en oliën helpen oplossen en tegelijkertijd de inwendige onderdelen van het apparaat zelf beschermen.

Bovendien hebben de meeste moderne wasmachines een eigen ingebouwd reinigingsprogramma dat op gezette tijden kan worden gebruikt. Hierdoor blijft je machine langer schoon en vrij van onaangename geurtjes, zonder dat je handmatig extra middelen hoeft toe te voegen.

Translate to »