Zeilen in Kroatië

Wat is er te doen bij het zeilen in Kroatië?

Kroatië is een van de beste zeilplekken in de Middellandse Zee. Het beschikt over verschillende aangename winden – Maestral (Mistral), Bura (Bora), Jugo – ideaal voor zeilervaringen, evenals talrijke eilanden , stranden en kanalen waar men kan zeilen en genieten van bijna ongerepte natuur in het hart van Europa.

Iemand zei dat cruisen rond de Kornati bijvoorbeeld het dichtst in de buurt komt van een Thor Heyerdahl-ervaring in Europa. Voor degenen die willen dat hun zeilen een sociale dimensie heeft, zijn er niet minder dan 500 havens en 50 volledig uitgeruste jachthavens, elk met restaurants, warme douches, mini-marts en weerkaarten.

Als u de nautische kneepjes kent, kunt u bareboat charteren langs de Adriatische kust. Er zijn veel charterbedrijven die jachtcharter doen. Je kunt ook eilandhoppende vakantiepakketten op het water doen, georganiseerd op oldtimers – schoeners – waarvan sommige meer dan een eeuw geleden zijn gebouwd om fruit uit Noord-Afrika te vervoeren en nu zijn omgebouwd tot een eenvoudige en eenvoudige cruiseboot.

Ze bieden meestal accommodatie aan voor maximaal 20 personen in pakweg 10 kleine hutten met gedeelde faciliteiten. Die schoeners varen langs de Adriatische kust, beginnend vanuit Split of Dubrovnik, en stoppen voor een nacht/dag op verschillende eilanden: Vis, Bisevo, Korcula, Mljet, Brac en Hvar of vergelijkbaar.

Zeilen in Kvarner

De Kvarner- en sub-Velebit- eilanden en kustlijn bieden een heel ander beeld. De kustlijn ziet er woest uit, onder bergen die recht boven de zee uitsteken.

De noordkant van de eilanden is vaak kaal en gegroefd door de bura, terwijl de zuidkant overloopt van mediterrane vegetatie. Hier hebben we de grote eilanden Krk, Cres, Lošinj, Rab en Pag, maar ook de kleinere eilanden Susak, Ilovik, Premuda, Silba, Olib, Ist, Molat en Ini.

Aan de kust van sommige van deze zijn ook grote en moderne jachthavens, zoals die bij Opatija of Cres en Punta op Krk… De gebruikelijke nautische routes liggen tussen de kanalen tussen deze eilanden die zij verbinden met de noordelijke en zuidelijke Adriatische Zee en dus zijn ze tijdens het zomerseizoen gevuld met zeilboten en jachten die op weg zijn naar hun bestemming in het zuiden of daarvan terugkeren.

Dit is een kustlijn met een overvloed aan baaien en ankerplaatsen waarin zeilen liefhebbers plaatsen voor het plezier te vinden. Het is genoeg om Punta Križa, Artatore, Ilovik, Krijal, Brg-baai te zeggen om voor de ogen een beeld op te roepen van een reeks boten die veilig voor anker liggen. Het sub-Velebit-kanaal is het tegenovergestelde.

Zeilen in Dalmatië

Als we naar het zuiden zeilen en we Sedmovrace passeren, komen we Dalmatië binnen , de Zadar en Šibenik-archipel. Opnieuw ontmoeten we een lage en vruchtbare kustlijn met enkele van de oudste stadsagglomeraties aan de Adriatische Zee. Het kleine stadje Nin en de steden Zadar, Biograd en Šibenik zijn vol sporen van het verleden, maar ook de bakermat van de uitgang van Kroatië naar de zee. Er is een uitgebreide reeks eilanden tegenover deze kustlijn, waaronder Dugi Otok, Ugljan en Pašman, Kornati, Iž, Murter, Zlarin, Žirje, Prvic en het unieke eiland Krapanj zijn slechts enkele van deze.

Alles is hier voor onze keuze. Als we willen genieten van de oorspronkelijke sfeer van het Nationaal Park Kornati, waar we in het gezelschap zijn van de lokale bevolking van Kornati, of als we geïnteresseerd zijn in kleine eilandjes of als we op zoek zijn naar een afgelegen plek of we willen ankeren in een baai als Telašcica of Tijašcice, de keuze is aan ons. We kunnen er ook voor kiezen om diep landinwaarts te zeilen, langs Šibenik, langs de monding van de rivier Krka en het Prokljan-meer helemaal naar Skradin, een kleine plaats met een jachthaven en ankerplaats op een steenworp afstand van het Nationaal Park Krka, waarvan de watervallen geen een onverschillig.

Je zeiltocht kun je nog aangenamer maken door het te combineren met een van de tientallen prachtige Kroatische wijnen zoals de witte wijnen Posip, Grasevina, Pinot Grigio, de gebalanceerde wijn uit Istrië de Malvazija of de rode wijnen Plavac Mali, Frankovka, Cabernet Sauvignon of de smaakmaker uit Istrië de Teran.

Eilanden in Dalmatië

De Dalmatische kustlijn en eilanden, met hun schoonheid en uniekheid, zullen iedereen belonen die hier komt. Het is uniek vanwege zijn kuststeden. Reizen van Dubrovnik naar Split en Trogir of de parels van de Adriatische Zee, zoals Hvar, Korcula en de nieuw ontdekte Vis en Lastovo zijn slechts een deel van de schoonheid die hier op u wacht. Nogmaals, bergen zoals het massief Biokovo boven Makarska rijzen boven de zee uit. Echter, in tegenstelling tot het kale Velebit, dalen hier grote en dichte dennenbossen af ​​naar de zee zelf. De Dalmatische eilanden zijn over het algemeen de mooiste eilanden van de Adriatische eilanden, dus ze zijn zeker het vermelden waard.

Drvenik Veliki en Mali. Solta, Brac, Hvar, Vis, Biševo, Svetac, Korcula, Lastovo, Sušac, Mljet, Jakljan, Šipan, Lopud, Kolocep en Lokrum zijn de grootste en mooiste onder hen.

Natuurlijk is ook hier de mythische Palagruža ver in de open zeeën van de Adriatische Zee . Ook hier ligt het schiereiland Pelješac. Varen langs de kanalen tussen deze eilanden is werkelijk een unieke ervaring. Of u nu langs kalme zeeën (bonaca) vaart, meevaart met de zomerwind Maestral of rondgeslingerd wordt door de Bura, terwijl u voorbij vaart ziet u een prachtig mediterraan landschap, oude steden en vissersplaatsjes. Ook hier wordt u opgewacht door jachthavens, havens en baaien.

Sommige jachthavens zijn uniek. De ACI-jachthaven in Split, waar u bijna in het centrum van de haven van de stad Diocletianus aanlegt, Komolac in Dubrovnik, waar u diep in een fjord ligt bestaande uit de monding van de rivier de Ombla of Palmižina op de Pakleni-eilanden waar u letterlijk in de mediterrane hemel zijn. Wat kan worden gezegd over de haven van de Stari Grad op Hvar of Vis en Komiža of de waterkant van Korcula of over de baaien van Vela Luka of Lastovo.

Onvergetelijk en absoluut uniek. En natuurlijk moeten ze keer op keer ontdekt worden.

Translate to »