Olijfolie uit Kroatië

Wat is extra vierge olijfolie?

Extra vierge olijfolie van topkwaliteit uit Kroatië

Bent je op zoek naar extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit? Maak de lekkerste gerechten met hoogwaardige olijfolie uit Kroatië en geniet van al zijn gezondheidsvoordelen.

Olijfolie van het eiland Šolta

Šoltansko maslinovo ulje is een olijfolie die op het eiland Šolta wordt geproduceerd uit de lokale olijfvariëteiten Levantinka en Oblica. Deze extra vierge olijfolie wordt verkregen door de olie mechanisch te extraheren en ervoor te zorgen dat de temperatuur in geen enkele productiefase de 27 graden Celsius overschrijdt.

Het productieproces van olijfolie van Šolta is zodanig dat het ervoor zorgt dat de geëxtraheerde olie een uniek profiel van vetzuren heeft dat alleen in verse olijven voorkomt. Olijven moeten worden verwerkt in de eerste 48 uur nadat ze zijn geplukt. Olijfolie van Šolta is heldergroen, zeer aromatisch en heeft een complex aroma dat lijkt op dat van groen fruit en aromatische kruiden.

Extra vierge olijfolie uit Korčula

De olijfolie die op het eiland Korčula wordt gemaakt, staat bekend en wordt erkend om zijn hoge kwaliteit en unieke kenmerken, die het resultaat zijn van een breed scala aan factoren, waaronder het weer en een lang historisch erfgoed. Deze olijfolie wordt geproduceerd met behulp van twee autochtone olijfvariëteiten; Lastovka en Drobnica.

Deze olie wordt verkregen door de olijven mechanisch te malen en het sap te extraheren, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat de temperatuur in geen enkel stadium van de productie hoger wordt dan 27 graden Celsius. Na de extractie wordt de olie opgeslagen, gefilterd en gebotteld, waarna deze kan worden vermarkt en verkocht.

Olijfolie van het eiland Korčula is heldergroen, pikant en aangenaam bitter met tonen van groene olijfbladeren, groen fruit en aromatische kruiden

Olijfolie uit Cres

Deze extra vierge olijfolie wordt traditioneel geproduceerd op het Kroatische eiland Cres en rechtstreeks verkregen uit de olijven met uitsluitend mechanische processen in de enkele olieraffinaderij op het eiland. Het is de eerste Kroatische olijfolie die een BOB-certificaat ontvangt.De olijven van autochtone Slivnjača- en Plominka-variëteiten die bij de productie van deze olie worden gebruikt, moeten op het eiland worden verbouwd, verzameld, opgeslagen en verwerkt. De olie is heldergroen en zeer geurig met een aangename afdronk en de aroma’s van groen fruit en kruiden.

Olijfolie uit Krk

Krčko maslinovo ulje is een olijfolie die op het eiland Krk wordt geproduceerd uit de lokale inheemse olijvenrassen, waaronder Debela (ook bekend als Lošinjka), Naška, Rošulja en Slatka (ook bekend als Plominka).

Specifieke natuurlijke omstandigheden en een eeuwenlange geschiedenis van het verbouwen van olijven op het eiland Krk geven deze unieke olie zijn onderscheidende kenmerken. Deze olie wordt verkregen door de olijven mechanisch te malen en het sap te extraheren, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat de temperatuur in geen enkele fase van de productie hoger wordt dan 27 graden Celsius.

Het productieproces van Krk-olijfolie zorgt ervoor dat de gewonnen olie dezelfde eigenschappen heeft als de oliën die van nature in olijven voorkomen. Krčko maslinovo ulje is heldergroen, zeer aromatisch en heeft een complex aroma dat lijkt op dat van groen fruit en aromatische kruiden.

Olijfolie uit Istrië

Olijven zijn al meer dan 2000 jaar een handelsmerk van Istrië en vormen een van de belangrijkste economische factoren. Istrische olijfolie wordt gemaakt met lokale olijven, waaronder de istarska belica, buža, karbonaca, črnica, žižolera, rošinjola, puntoža, leccino, frantoio, moraiolo, pendolino en picholine.

Deze olie wordt geproduceerd door de olijven mechanisch te pletten en het sap te extraheren zonder verdere raffinage, zoals chemicaliën en industriële raffinageprocessen. De productie van Istrische olijfolie zorgt ervoor dat de gewonnen olie dezelfde eigenschappen heeft als de oliën die van nature voorkomen in olijffruit.

Olijven moeten uiterlijk 48 uur nadat ze zijn geplukt worden verwerkt. Istrische olijfolie is heldergroen, zeer geurig en heeft een complex aroma dat lijkt op dat van groen fruit en aromatische kruiden.

Vijf Istrische olijfoliën om mee naar huis te nemen

Chiavalon Ex Albis

De hoogwaardige biologische oliën van de gebroeders Chiavalon staan op de tafels van luxe restaurants in heel Kroatië en worden over de hele wereld geëxporteerd. Hun Ex Albis-olie is een unieke mix van vijf Istrische olijvenrassen: buža, crnica, Istarska Bjelica, rožinjola en moražola. Met een perfecte balans tussen bitterheid en scherpheid (de kenmerken van een hoogwaardige extra vierge olie), is dit een uitstekende allrounder.

Exclusieve selectie van Brist

Van Silvano Puhar’s assortiment van vijf extra vierge olijfolie geproduceerd onder het merk Brist, valt de Exclusive Selection op. Deze monovariëtale olie in beperkte oplage is gemaakt van de Istrische buža-olijf, bekend om zijn intense en scherpe smaak, en geperst uit olijven die met de hand zijn geplukt van de oudste olijfbomen van zijn familie die tussen de 100 en 500 jaar oud zijn.

Oliva Lucia Select

Vrouwelijke ondernemer en olijfteler Mili Kus produceert biologische extra vierge olie in de vruchtbare grond van Noord-Istrië, op slechts een paar kilometer van de Sloveense grens. Haar nieuw geïntroduceerde Oliva Lucia Select is een mix van drie olievariëteiten met een hoog gehalte aan gezondheidsbevorderende polyfenolen: Istarska bjelica, moraiolo en frantoio. Het resultaat is een intense olie die perfect past bij vleesgerechten, sauzen en gewaagde kazen.

Terra Rossa

Drie generaties van de familie Bellani bewerken de rode aarde van hun olijfboerderij in de glooiende heuvels van centraal Istrië om Terra Rossa te produceren. Deze biologische mix van vijf olijfsoorten: Istarska bjelica, buža, pendolino, frantoio en leccino zorgt voor een uitgebalanceerde extra vierge olie met een gemiddelde intensiteit die bij de meeste voedingsmiddelen past.

B10 First Nighta

Hoog in het heuvelachtige landschap van Noord-Istrië, boven Kostanjica, nabij de kunstenaarsstad Grožnjan, liggen de bosjes van B10 Istrian Fusion. Boris en Sanja Galić, een man en vrouw-team, produceren een reeks extra vierge monovarietals en melanges onder de merknaam B10 First Night. Dit jaar hebben ze een monovarietal geïntroduceerd van karbonaca, een van de oudere lokale cultivars.

Translate to »