Bitcoin Lightning Netwerk

Wat is het Bitcoin Lightning Network? Hoe werkt het?

Het Lightning Network, of kortweg “Lightning”, biedt Bitcoin-gebruikers een manier om kleine transacties uit te voeren zonder hoge kosten of lange bevestigingstijden. Hoewel het nog niet beschikbaar is voor de gemiddelde Bitcoin-gebruiker, zou deze innovatie ooit de grootste problemen van Bitcoin kunnen oplossen – hoge transactiekosten en lange bevestigingstijden – die beide kleinere dagelijkse betalingen onhaalbaar maken.

Op de lijst met dingen die u moet weten voordat u in crypto investeert, kraakt Lightning niet eens de top vijf. Maar het kan een interessant onderwerp zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de technische kant van blockchain-technologie , en voor diegenen die Bitcoin als betaalmiddel willen gebruiken.

Het Bitcoin Lightning Network simpel uitgelegd

Wat is het Lightning-netwerk?

Lightning is een gedecentraliseerd netwerk dat gebruikmaakt van slimme contractfunctionaliteit in de Bitcoin-blockchain om directe betalingen via een netwerk van gebruikers mogelijk te maken. Het wordt beschouwd als een off-chain of laag-2-oplossing omdat het activiteiten omvat die niet direct op de blockchain plaatsvinden.

Een Nederlandse vrije vertaling van Bitcoin Lightning zou zijn Bitcoin Bliksem. En daar is het dan ook om te doen. Het huidige Bitcoin netwerk is te traag en dat moet veel sneller worden. Vandaar ook de Engelse naam Bitcoin Lightning.

Waarom heeft Bitcoin lightning nodig?

Vanwege het gedecentraliseerde karakter, dat consensus vereist over een breed scala van verschillende computers, kan het Bitcoin-netwerk gemiddeld slechts ongeveer 7 transacties per seconde verwerken. Vergelijk dit met gemiddeld 24.000 transacties per seconde voor een traditionele creditcardmaatschappij als Visa.

Transactiekosten, hoewel nog steeds relatief laag voor grotere transacties, zijn te hoog voor microbetalingen. Het is niet vaak de moeite waard om voor $ 5 aan Bitcoin on-chain te verzenden, omdat de kosten zo hoog zouden zijn. In tijden van grote netwerkcongestie kunnen de kosten zelfs hoger zijn dan de kosten van zo’n kleine transactie, waardoor het onmogelijk wordt.

Het duurt ook vaak enkele minuten, zo niet langer, voordat een Bitcoin-transactie door het netwerk wordt bevestigd.

Stel je voor dat je een kopje koffie koopt met een directe transactie op de Bitcoin-blockchain. Na betaling zou de handelaar minstens een paar minuten moeten wachten om het geld te ontvangen. De basisprincipes van Bitcoin maken het dagelijks gebruik niet gemakkelijk. Het debat over het probleem hoe Bitcoin te schalen heeft sinds 2017 geleid tot een aantal Bitcoin-forks .

Lightning biedt een creatieve oplossing voor deze problemen.

Hoe werkt het Bitcoin Lightning-netwerk?

Eerst moeten gebruikers hun eigen Lightning-portemonnee met meerdere handtekeningen opzetten en de twee betrokken partijen wisselen een enkele sleutel uit om hun uitgaventransacties te valideren. Op deze manier worden de transacties niet uitgezonden op de belangrijkste Bitcoin-blockchain, terwijl ze ook verifieerbaar nauwkeurig en echt zijn.

Deze off-chain (laag 2) transacties vinden plaats onafhankelijk van on-chain (laag 1) transacties en hoeven niet te worden bijgewerkt op de hoofdblockchain, tenzij de twee partijen een kanaal openen of sluiten. Veel Lightning Network-transacties kunnen plaatsvinden voordat hun record naar de blockchain wordt uitgezonden. Op deze manier worden de kosten en bevestigingstijden sterk verminderd.

Lightning gebruikt scripts met meerdere handtekeningen en slimme contracten om zijn doelen te bereiken. Wanneer twee partijen in eerste instantie een kanaal financieren, wordt dit een ‘financieringstransactie’ genoemd.

In feite creëren mensen hun eigen mini-bliksemnetwerken wanneer ze een Lightning-portemonnee openen. Soms worden deze Lightning-portefeuilles met meerdere handtekeningen “betaalkanalen” of gewoon “kanalen” genoemd.

Voorbeeld van hoe Bitcoin Lightning Network werkt

Naarmate meer en meer mensen verbinding maken met Lightning, hoeven ze niet altijd hun eigen portemonnee met meerdere handtekeningen te maken voor elke persoon met wie ze transacties willen uitvoeren. Naarmate het netwerk groeit, nemen ook de verbindingen tussen portemonnees toe, en zolang er een portemonnee is met voldoende geld waar de transactie doorheen kan worden gerouteerd, kunnen nieuwe gebruikers mogelijk gebruikmaken van bestaande portemonnees.

Stel je bijvoorbeeld voor dat James een kanaal opent met zijn lokale ijzerhandel en $ 50 aan Bitcoin stort. Zijn transacties met de bouwmarkt kunnen nu direct worden gefaciliteerd met behulp van het Lightning Network.

Heather, die een ander kanaal heeft met haar lokale smoothiewinkel, koopt hardware van dezelfde winkel als James. De connectie tussen James, de supermarkt en Heather maakt het voor James mogelijk om smoothies te kopen in de smoothiewinkel met behulp van de Lightning-balans die hij bij de bouwmarkt heeft. Heather kan haar smoothieshopsaldo ook gebruiken om transacties met andere bedrijven binnen het netwerk van James te vergemakkelijken.

Als Heather haar kanaal met de smoothiewinkel zou sluiten, dan zou James een nieuw kanaal moeten openen met de smoothiewinkel om daar Lightning-aankopen te doen, ervan uitgaande dat er geen andere beschikbare kanalen open zijn. Maar naarmate het Lightning Network groeit, is het de bedoeling dat mettertijd veel verschillende klanten kanalen zullen hebben met veel verschillende verkopers, en dat er uiteindelijk genoeg kanalen zullen zijn voor iedereen.

Lightning-netwerkontwikkelaars
Wie ontwikkelt het bliksemnetwerk? Er zijn een aantal startups die werken aan verschillende implementaties van Lightning Bitcoin. De drie belangrijkste ontwikkelaars worden hieronder vermeld, elk met een andere programmeertaal. Input wordt ook gegeven door andere leden van de bitcoin-gemeenschap.

Lightning Labs
Lightning Labs richt zijn inspanningen op het creëren van een werkend model van het Lightning Network. Het bedrijf ontwikkelt momenteel een Lightning Network Daemon geschreven in de programmeertaal Golang.

Blockstream
Blockstream staat bekend om het creëren van satellieten die dienen als back-up voor de Bitcoin-blockchain in het geval dat er iets catastrofaals gebeurt met mijnwerkers of het elektriciteitsnet op aarde.

Als het om Lightning gaat, werkt het bedrijf aan een versie die is geschreven in de programmeertaal C.

ACINQ
Het bedrijf ontwikkelt Lightning met behulp van de programmeertaal Scala.

Het is vermeldenswaard dat hoewel deze versies in verschillende talen zijn geschreven, tests hebben aangetoond dat de drie primaire implementaties interoperabel kunnen zijn, wat betekent dat ze allemaal kunnen samenwerken.

Voor- en nadelen van het Lightning-netwerk

Misschien wel het belangrijkste voordeel van het Lightning Network is dat het Bitcoin in staat stelt te schalen. Gebruikers kunnen direct microbetalingen doen met Bitcoin zonder hoge kosten te betalen. Het bekende voorbeeld is het kopen van een kopje koffie met Bitcoin, wat op dit moment bijna onmogelijk is vanwege de hoge netwerkkosten en trage bevestigingstijden.

Een nadeel is het feit dat Lightning op het moment van schrijven niet helemaal beschikbaar is voor praktisch gebruik. Omdat het project nog in ontwikkeling is, is het nog niet universeel toegepast op toepassingen in de echte wereld.

De gemiddelde gebruiker zal moeite hebben om transacties te doen via het Lightning-netwerk. Tenzij iemand zijn eigen Lightning Bitcoin-knooppunt heeft, kunnen ze geen betalingen ontvangen terwijl ze offline zijn, en kunnen ze al dan niet een kanaal openen met een andere persoon of verkoper (die ook Lightning moet gebruiken).

Kun je geld verdienen met het runnen van een Lightning-node?

Het runnen van een Lightning-knooppunt (in het Engels Lightning nodes genoemd) houdt niet in de buurt van het soort beloningen dat het minen van bitcoin doet. Er zijn verschillende redenen waarom iemand een Lightning-knooppunt zou willen gebruiken, zoals het helpen van het Bitcoin-netwerk opschalen, meer privacy voor persoonlijke transacties en het omzeilen van censuur in gebieden waar overheden crypto- en crypto-uitwisselingen sterk hebben gereguleerd.

Geld verdienen is echter geen stimulans om een ​​Lightning-knooppunt te gebruiken, omdat het doorgaans niet meer dan een paar cent per maand betaalt. De hardware die nodig is om een ​​node uit te voeren, kost gemiddeld ongeveer $ 200-400.

De eenvoudigste tips om in Bitcoin te investeren, zijn misschien om geen volledige node te gebruiken, tenzij je een goede reden hebt of de groei van de technologie wilt ondersteunen.

De afhaalmaaltijden

Het Lightning Network is een laag-2-oplossing die een manier biedt voor Bitcoin om te schalen. Het bevindt zich nog in de vroege experimentele ontwikkelingsfase, maar zodra het volledig is ontwikkeld en algemeen wordt aangenomen, kan het ertoe bijdragen dat Bitcoin op grotere schaal wordt gebruikt als digitaal ruilmiddel.

Hoewel het Lightning Network voornamelijk ten goede zal komen aan gebruikers die geïnteresseerd zijn in Bitcoin als betaalmiddel, zijn er andere gebruikers die Bitcoin meer als een investering beschouwen.

Microtransacties

Het basisidee is dat microtransacties niet op de blockchain-technologie geschreven mogen worden . Als je ze buiten de keten maakt, vermijdt het de beperkingen op zeven bewerkingen per seconde en geeft het Bitcoin het potentieel voor oneindige schaalbaarheid. Deze aanpak wordt “uit de keten” genoemd (soms “offline” ). Aan de hand van een eenvoudig voorbeeld kunt u begrijpen hoe dit werkt.

Kanaalopening

Stel dat je voordat je naar je werk gaat elke dag een kopje koffie koopt in een winkel in de buurt. Een betaling doen op de Bitcoin- blockchain voor een dergelijke aankoop is te veel, aangezien de transactiekosten hoger kunnen zijn dan de werkelijke kosten van koffie, en de betalingsbevestiging meer dan 10 minuten zal moeten wachten .

Met Lightning Network-technologie kun je echter een betaalkanaal creëren met een coffeeshop en snel en met een zeer kleine commissie je favoriete drankje kopen . Om dit te doen, investeren u en de winkel een bepaald aantal bitcoins in een zogenaamd adres met meerdere handtekeningen , of een multi-adres ( adres met meerdere handtekeningen).

U kunt zich bijvoorbeeld voorstellen dat u 0,5 BTC in een multi-adres hebt geïnvesteerd en dat de winkel niets heeft geïnvesteerd, omdat het kopen van een koffie niet de mogelijkheid inhoudt om de goederen terug te sturen. Een adres met meerdere handtekeningen werkt als een kluis, die alleen geopend kan worden met toestemming van beide partijen.

Tijdens de inzet van het betaalkanaal wordt een rapportage gemaakt waarin wordt aangegeven hoe de gelden op dit moment worden verdeeld . Het rapport is het saldo van alle wallets die zijn aangesloten op het kanaal. In ons geval zegt het rapport dat je 0,5 BTC op je saldo hebt, 0,0 BTC in de winkel (hetzelfde bedrag als het is ingevoerd op het multi-adres) .

De opening van het kanaal wordt weergegeven op de blockchain zodat de eigenaar van de coffeeshop kan zien dat je geld hebt gestort, en er zeker van is dat hij zijn munten zal ontvangen zodra het kanaal sluit.

Betalen

Nu, wanneer het kanaal is ingezet, kun je koffie kopen met Lightning-betaling. Stel dat een kopje koffie wordt verkocht tegen een prijs van 0,005 BTC. Om vervolgens de betaling te doen , moet u het rapport wijzigen: schrijf 0,005 BTC af van uw saldo en voeg dit bedrag toe aan het koffiesaldo. Vervolgens certificeren beide partijen het bijgewerkte rapport, waaruit blijkt dat u na het sluiten van het kanaal 0,045 BTC, de coffeeshop – 0,005 BTC ontvangt.

Leer hoe u Lightning Network Bitcoin gebruikt

Nu kun je koffie blijven kopen zolang je geld op het kanaalsaldo hebt staan. In dit geval, en een coffeeshop, en kunt u honderden maken van duizenden of zelfs miljoenen transacties binnen het kanaal. Er is geen limiet aan transacties, omdat ze buiten de blockchain plaatsvinden en geen bevestiging vereisen.

Multichannel betalingen

Om gebruik te maken van het Lightning Network is het niet nodig om bij alle Bitcoin-gebruikers betaalkanalen te openen . Je kunt bestaande kanalen gebruiken om er een ketting van te maken en er geld doorheen te storten. Dergelijke betalingen worden multichannel genoemd. U kunt begrijpen hoe ze werken door het volgende voorbeeld.

Stel dat je een vriendin hebt Alice en je wisselt al bitcoins met haar uit via Lightning-betalingen, dus je hebt een actief betaalkanaal tussen jullie. Stel ook dat Alice , net als jij, graag ’s ochtends koffie koopt. Dan, in plaats van een nieuw kanaal met een coffeeshop te openen, kan ze munten naar je sturen, en dan geef je ze aan de coffeeshop. Het aantal tussenpersonen is niet beperkt.

Leer hoe u Lightning Network Bitcoin gebruikt

In het Lightning Network zoekt je betaling een pad van persoon A naar persoon B. Het netwerk probeert dit te doen met een minimum aantal nodes en een commissie. Wat de belasting op de blockchain verder vermindert, maar vereist dat tussenpersonen voldoende geld in de betaalkanalen hebben.

Dergelijke intermediaire koppelingen – Lightning Network-knooppunten – kunnen door iedereen worden gemaakt. Hiervoor heb je een Virtual Private Network (VPN) , apparatuur, netwerkverbinding en bitcoins op de balans nodig. Node-houders hebben het recht om commissies in rekening te brengen, waarvan ze de grootte zelf bepalen – een andere manier om geld te verdienen met bitcoins.

Kanaal sluiting

Het kanaal kan op elk moment worden gesloten. Hiervoor hoeft u alleen een rapport met handtekeningen van de partijen naar het Bitcoin-netwerk te sturen. Mijnwerkers controleren handtekeningen en, als alles normaal is, wordt het geld binnen het kanaal verdeeld volgens het saldo.

Met deze actie wordt een enkele transactie in de blockchain-keten gemaakt . Zo blijkt dat op de blockchain in plaats van miljoenen transacties slechts twee worden weergegeven – het openen en sluiten van het betalingskanaal.

Leer hoe je het Lightning Network Bitcoin gebruikt

Het systeem zorgt ervoor dat alleen het laatste rapport wordt gebruikt om geld te ontgrendelen. En aangezien beide partijen altijd een kopie van het rapport met twee handtekeningen hebben, kunnen ze het geld op elk moment teruggeven , zelfs in gevallen waarin de tweede partij is verdwenen of het kanaal niet wil sluiten. U kunt bijvoorbeeld geen geld houden dat bij een coffeeshop hoort, en omgekeerd.

Voordelen van het Lightning-netwerk

Vrijwel gratis transacties . Elke transactie in het Lightning Network is veel goedkoper dan reguliere Bitcoin-betalingen of bankoverschrijvingen. Sommige Lightning-knooppunten kunnen hun diensten echter gratis aanbieden of zelfs betalen voor de betaling via hun knooppunt, waardoor dergelijke transacties, zo niet gratis, dan de goedkoopste van de bestaande zijn .

Microbetalingen . Een lage commissie of het ontbreken ervan maakt microtransacties in het Bitcoin-netwerk mogelijk – overschrijvingen tot bedragen van een paar dollar of cent. Voorheen waren ze niet beschikbaar, aangezien de gemiddelde commissie in het netwerk varieert van 30 cent tot een paar dollar .

Leer hoe je Lightning Network Bitcoin gebruikt

Transactie snelheid. Bewerkingen in het Lightning Network zijn bijna onmiddellijk , omdat ze niet zijn voorgeschreven op de blockchain, die 10 tot 60 minuten nodig heeft om de transactie-informatie in drie blokken van de blockchain in te voeren.

Capaciteit van Bitcoin Lightning

Christian Decker, een Blockstream-ingenieur, beweert dat elk Lightning-kanaal tot 500 bewerkingen per seconde kan verwerken. Dus hoe meer van dergelijke kanalen, hoe hoger de netwerkcapaciteit . Nu zijn er meer dan 4.000 knooppunten verbonden met het netwerk, vandaar dat de doorvoer 2.000.000 bewerkingen per seconde is.

Interessante bronnen en artikelen over wat Bitcoin Lightning Network inhoudt:

Translate to »