Kroatië plitvice meren

Wat is het verschil tussen continentaal Kroatië en de kust?

Het deel van Kroatië dat het meest bekend is en het meest wordt bezocht door toeristen, is Istrië en de Dalmatische kust met zijn eilanden in de Adriatische Zee. Deze regio heeft een mediterraan klimaat met milde winters en warme, soms zelfs hete en zonnige zomers.

De Kroatische kust wordt ondersteund door de hoge bergen van de Dinarische Alpen – tot 1800 m hoogte (Velebit en Biokovo). De winterregens in dit deel van Kroatië zijn behoorlijk zwaar.

De Bura aan de kust

Het meest onaangename kenmerk van het winterweer aan de kust van Kroatië is een koude en stevige wind, de BURA. Bura brengt voor een paar dagen koude lucht uit Midden- en Oost-Europa naar de kust. Bura is erg sterk in het noorden van de Adriatische Zee rond de Golf van Kvarner en Noord-Dalmatië.

De zomers aan dit deel van de Kroatische kust zijn niet geheel zonder regen, en het heldere en zonnige weer wordt soms verstoord door onweer, dus een lichte waterdichte overjas is essentieel.

Zonneschijn in Kroatië

De gemiddelde zonneschijn in Kroatië varieert van ongeveer vier uur per dag in de winter en van tien tot twaalf uur per dag in de zomer. Op weg naar het continentale deel van Kroatië worden de klimatologische omstandigheden in het binnenland snel meer typisch Oost-Europees met koude winters en warme zomers. Zomers in continentale Kroatische tent om ook het natste seizoen te krijgen. Een groot deel van het binnenland van Kroatië is bergachtig en heuvelachtig.

Continentaal Kroatië

De winters in Continentaal Kroatië zijn vol sneeuw die in de hoger gelegen Kroatische regio’s lang blijft liggen. Slavonië en Oost-Kroatië is grotendeels vruchtbaar vlak land in de valleien van de rivier de Donau (Dunav), de rivier de Drava en de rivier de Sava, waar de winters erg koud zijn met sneeuw en ijs. De gemiddelde zonneschijn in Kroatië varieert van ongeveer vier uur per dag in de winter en van tien tot twaalf uur per dag in de zomer.

Op weg naar het continentale deel van Kroatië worden de klimatologische omstandigheden in het binnenland snel meer typisch Oost-Europees met koude winters en warme zomers. Zomers in continentale Kroatische tent om ook het natste seizoen te krijgen. Een groot deel van het binnenland van Kroatië is bergachtig en heuvelachtig. De winters in Continentaal Kroatië zijn vol sneeuw die in de hoger gelegen Kroatische regio’s lang blijft liggen.

Slavonië en Oost-Kroatië

Slavonië en Oost-Kroatië is grotendeels vruchtbaar vlak land in de valleien van de rivier de Donau (Dunav), de rivier de Drava en de rivier de Sava, waar de winters erg koud zijn met sneeuw en ijs. De gemiddelde zonneschijn in Kroatië varieert van ongeveer vier uur per dag in de winter en van tien tot twaalf uur per dag in de zomer. Op weg naar het continentale deel van Kroatië worden de klimatologische omstandigheden in het binnenland snel meer typisch Oost-Europees met koude winters en warme zomers. Zomers in continentale Kroatische tent om ook het natste seizoen te krijgen.

Een groot deel van het binnenland van Kroatië is bergachtig en heuvelachtig. De winters in Continentaal Kroatië zijn vol sneeuw die in de hoger gelegen Kroatische regio’s lang blijft liggen. Slavonië en Oost-Kroatië is grotendeels vruchtbaar vlak land in de valleien van de rivier de Donau (Dunav), de rivier de Drava en de rivier de Sava, waar de winters erg koud zijn met sneeuw en ijs. de klimatologische omstandigheden in het binnenland worden snel meer typisch Oost-Europees met koude winters en warme zomers.

Zomer in continentaal Kroatië

Zomers in continentale Kroatische tent om ook het natste seizoen te krijgen. Een groot deel van het binnenland van Kroatië is bergachtig en heuvelachtig. De winters in Continentaal Kroatië zijn vol sneeuw die in de hoger gelegen Kroatische regio’s lang blijft liggen. Slavonië en Oost-Kroatië is grotendeels vruchtbaar vlak land in de valleien van de rivier de Donau (Dunav), de rivier de Drava en de rivier de Sava, waar de winters erg koud zijn met sneeuw en ijs. De klimatologische omstandigheden in het binnenland worden snel meer typisch Oost-Europees met koude winters en warme zomers.

Zomers in continentale Kroatische staan erom bekend om om ook het natste seizoen te krijgen. Een groot deel van het binnenland van Kroatië is bergachtig en heuvelachtig. De winters in Continentaal Kroatië zijn vol sneeuw die in de hoger gelegen Kroatische regio’s lang blijft liggen. Slavonië en Oost-Kroatië is grotendeels vruchtbaar vlak land in de valleien van de rivier de Donau (Dunav), de rivier de Drava en de rivier de Sava, waar de winters erg koud zijn met sneeuw en ijs.

Winterwijnen: de beste variëteiten voor koud weer in Kroatië

Wil je gezellig bij de open haard zitten met de perfecte winterwijn, maar weet je niet welke fles het beste bij het seizoen past? Het is begrijpelijk dat het een moeilijke keuze is. 

Naarmate de temperatuur daalt, beginnen onze smaakpapillen te snakken naar meer warme, volle smaken. De winter vraagt ​​meestal om steviger voedsel met sterke smaken, die een even smaakvolle wijnarrangement vereisen. Hoewel er de neiging is om onze witte wijnen te ruilen voor onze rode wijnen, zijn er veel witte wijnen die zorgen voor de perfecte slok bij koud weer. 

Velen vermijden witte wijnen in de winter omdat ze denken dat het nodig is om witte wijnen ijskoud te serveren. Dit is een van de grootste misvattingen over witte wijn.

Witte wijnen kunnen een welkome uitstel bieden van de zware rode wijnen die typisch worden genoten tijdens het winterseizoen. Sommige soorten witte wijn kunnen zelfs beter passen bij uw favoriete wintergerechten, zoals kip of gegrilde groenten.

Geniet van heerlijke authentieke Kroatische wijn zoals de rode wijn Plavac Mali of  de witte wijn Posip en Grasevina.

Translate to »