Wat is het verschil tussen Pinot Grigio en Pinot Gris?

Pinot Grigio / Pinot Gris Druiven

Pinot Gris wijn wordt vaak verward met Pinot Grigio wijn. Deze verwarring komt vooral doordat de beide wijnen van dezelfde druifsoort worden gemaakt. De belangrijkste overeenkomst tussen de twee is dat beide wijnen worden geproduceerd met dezelfde druif, de Pinot Gris druif. Er zijn een aantal verschillen tussen de twee: waar het wordt geproduceerd, kenmerken van het eindproduct, het oogstproces en de verwerking van de druiven.

Pinot Gris is een druif waar witte wijn van wordt gemaakt en het is een druif die oorspronkelijk uit het Franse BourgondiĆ« komt. Het wordt echter ook gevonden in andere wijnregio’s over de hele wereld. De bekendste gebieden waar de Pinot Gris buiten Frankrijk om wordt geplant zijn te vinden in ItaliĆ«, KroatiĆ«, Chili, AustraliĆ« en Nieuw-Zeeland. De wijn geproduceerd met Pinot Gris druiven heeft een droog, halfzoet of zoet karakter.

De Pinot Grigio is vaak droog en knapperig en is tegenwoordig veel populairder onder de wijndrinkers. De Pinot Grigio heeft een liche frisse citrusachtige smaak. Dit heeft er deels mee te maken doordat de Pinot Grigio druiven eerder geoogst worden en er daardoor veel minder suikers zich kunnen ontwikkelen in de bessen.

Pinot Grigio uit Kroatiƫ

De Pinot Grigio uit KroatiĆ« staat bekend als levendig, warm, geperfectioneerd, harmonieus, met uitgesproken fruitigheid en frisheid, zonder kruidigheid aangetast door hout. Van een helderdere strogele kleur, kristalhelder; Neus van rijp wit en groen fruit van eigen bodem, zoals appels, peren, perziken, maar ook tropisch fruit – sporen van kiwi zijn waarneembaar, evenals een nuance van citroenschil en hooi. Zout in de mond, passende zuurgraad harmonieus samen met milde verrukking. Mooi ronde smaak, blijft lang in de mond.

Pinot Gris (Kroatisch: Pinot Sivi) is een witte wijndruif waarvan de bessenhuid roodachtig tot rood en grijs is. Het wordt buiten Italiƫ en Frankrijk veelal aangeplant in het continentale deel van Kroatiƫ.

Pinot Grigio / Pinot Gris / Pinot Sivi druiven uit Kroatiƫ
Pinot Grigio / Pinot Gris / Pinot Sivi druiven

Pinot Gris met Pittig eten
Wat is de beste wijn spijs combinatie met Pinot Gris uit de Elzas? We zouden beweren dat pittig eten de beste keuze is, vooral met de off-dry-stijl. De hoge zuurgraad en de zoete aroma’s in de wijn balanceren de warmte van het eten. De karakteristieke honingaroma’s zullen ook goed samengaan met veel typisch Chinese, Indiase en Mexicaanse gerechten.

Pinot Gris met kaas combineren
Kaas en Pinot Gris is een uitstekende combinatie – je hoeft alleen maar de juiste kaas te kiezen! Een droge of een off-dry Pinot Gris is een aromatische witte wijn met een vleugje zoetheid. Dit type wijn past heel goed bij pittige kazen met gewassen korst zoals Morbier, Raclette, Taleggio, Munster en Livarot. Sterke kazen zoals deze hebben een wijn nodig met een sterke persoonlijkheid – zoals Pinot Gris!

Pinot Gris met Vis & Zeevruchten
De rijke smaak van een droge medium-bodied Pinot Gris maakt het een uitstekende paring met visgerechten met veel smaak. Combineer het met gegrilde vis met citroen, viscurry of oesters met pikante saus. Elk vis- of zeevruchtengerecht met pittige kruiden past goed bij een Pinot Gris uit de Elzas.

Pinot Gris Met Gevogelte
Een Pinot Gris uit de Elzas is meestal medium-bodied, wat heel goed past bij lichtere kipgerechten. Aziatische gerechten met kip, vooral zoet en zuur, smaken heerlijk samen met Pinot Gris. Als de wijn gerijpt is, is de stijl nog gedurfder, waardoor het een goede combinatie is met eend.

Pinot Gris met Vegetarisch eten
Pinot Gris is ook een goede combinatie met veel vegetarische gerechten, vooral die wat zwaarder of smaakvoller zijn. Vegetarische curry’s en geroosterde groenten passen goed bij een glas Pinot Gris.

Pinot Gris Met Snacks
Door zijn hoge zuurgraad en zijn aroma’s van honing en citroen is Pinot Gris een geweldige wijn voor fingerfood en snacks . Combineer het met zoute crackers, pittige hapjes of foie gras.

 

Pinot Noir
Een andere Pinot wijn dat eveneens groot is geworden en van oorsprong uit Frankrijk komt is de Pinot Noir. Pinot noir, ook wel SpƤtburgunder, is een blauw druivenras met een compacte tros en druiven met een dunne schil. Het is daarom over het algemeen een druif die moeilijk te cultiveren is, want ze is gevoelig voor rot en schimmelziekten. Deze druif wordt gebruikt om de gelijknamige rode wijn te maken.

Geef een reactie