Vloerverwarming las hoofverwarming gebruiken

Wat is het voordeel en nadeel van een vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt op twee manieren: ofwel door warme lucht die door luchtkanalen onder de vloer stroomt, ofwel via elektrische kabels of waterleidingen die in de vloer zelf zijn verwerkt. Welk systeem je gebruikt hangt af van de grootte en vorm van je huis. Beide systemen leveren een comfortabele vorm van warmte, met een gelijkmatigere temperatuur in elke kamer dan traditionele radiatoren kunnen bereiken.

Voordelen van vloerverwarming zijn onder meer een betere luchtkwaliteit binnenshuis, omdat er lagere temperaturen worden gebruikt dan bij de meeste andere vormen van woningverwarming en er geen stof door het huis circuleert. Het zorgt ook voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in elke kamer, zodat er bij kouder weer geen koude plekken ontstaan.

Wat is de werking van een vloerverwarming?

Vloerverwarming is een uitstekende keuze voor huiseigenaren die hun huis op een efficiënte en zuinige manier willen verwarmen. Vloersystemen worden gevoed door elektriciteit of warm water, en het systeem werkt op één van twee manieren – ofwel door warm water dat door buizen in de vloer circuleert om convectiestromen te creëren; of met elektrische draden onder de vloer die opwarmen als er stroom doorheen loopt.

De voordelen van dit type verwarming zijn een meer gelijkmatige temperatuur in de hele kamer, en lagere energiekosten door het grotere rendement dan andere vormen van verwarming. Bovendien zijn er geen grote radiatoren nodig die ruimte innemen, omdat ze onder de vloer worden geïnstalleerd.

Wat voor soort vloerverwarming zijn er allemaal?

Er zijn twee hoofdtypen vloerverwarming – elektrisch en warm water. Elektrische vloerverwarming kan in verschillende vormen voorkomen, bijvoorbeeld een mattenstelsel met draden of een folielaag. Het wordt meestal gebruikt als bijverwarming in slechts één ruimte, zoals de badkamer, in plaats van in het hele huis.

Warmwater vloerverwarming

Warmwater vloerverwarming kan verder worden onderverdeeld in natte constructie (waarbij het systeem in de zandcement ondervloer zit) en droge constructie (waarbij de verwarmingselementen in afzonderlijke platen zitten die los van de ondervloer staan). Een alternatieve optie is om het in een bestaande vloerlaag te laten frezen, gebruikmakend van speciaal uitgefreesde sleuven.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming kan je huis zowel comfort als efficiëntie bieden. Met dit type systeem hoef je je geen zorgen te maken dat radiatoren kostbare ruimte innemen of dat er zichtbare kabels over het vloeroppervlak lopen. Het werkt door kamers te verwarmen via convectiestromen die worden opgewekt door elektrische spoelen die onder het vloermateriaal liggen. Dit betekent dat het niet alleen mogelijk is om woonruimtes snel en effectief te verwarmen, maar ook om gedurende langere tijd een comfortabele temperatuur te handhaven zonder dure energierekeningen

Warmwatervloersystemen met warmwaterleidingen

Warmwatervloersystemen maken gebruik van warmwaterleidingen die onder het door jou gekozen vloermateriaal worden gelegd om het op te warmen; dit type installatie kost meer tijd dan elektrische systemen – vanwege de complexiteit ervan – maar biedt vaak consistentere temperaturen. Natte constructies vereisen een ervaren loodgieter die weet hoe alle onderdelen op de juiste manier in elkaar passen; terwijl droge constructies expertise vereisen in het stevig bevestigen van platen voordat de afgewerkte vloeren worden gelegd. Voor freesinstallaties zijn precisiesnijgereedschap en gedetailleerde metingen nodig, omdat elke sleuf nauwkeurig volgens de specificaties van de fabrikant moet worden gemaakt voordat verdere stappen worden ondernomen

Vloerverwarming is kosteneffectief

Voor welk type je ook kiest, vloerverwarming is een geweldige manier om op efficiënte en kosteneffectieve wijze warmte in je woonruimtes te genereren, terwijl er ook ruimte vrijkomt die gewoonlijk wordt ingenomen door lompe radiatoren of andere warmtebronnen. Bovendien kun je door het lage profiel een stijlvol tintje geven door verschillende kleuren of patronen te kiezen bij de keuze van het vloermateriaal dat het beste bij je past!

Welke voordelen en nadelen zijn er van een vloerverwarming?

Het installeren van vloerverwarming in een bestaande woning vereist een complexe operatie die moeilijk uit te voeren kan zijn. In vergelijking met traditionele radiatoren moet het water in de leidingen veel lager zijn, op slechts 35-40 graden, om de woning effectief te verwarmen. Dit betekent dat het energieverbruik met 10-20% kan worden verminderd, waardoor het een energiezuinige methode is. Omdat er geen radiatoren nodig zijn, circuleert er bovendien minder stof in de lucht, wat een positief effect kan hebben op de luchtwegen.

Het installeren van vloerverwarming kan echter ook bepaalde nadelen met zich meebrengen, omdat de vloer hoger kan worden door de complexiteit van de installatie en materialen zoals hout of vloerbedekking mogelijk niet genoeg warmte doorlaten. Bovendien kunnen sommige kamerplanten niet goed gedijen in zo’n omgeving en hebben ze andere warmtebronnen nodig om te overleven

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten vloerverwarming te vinden met als bijkomend voordeel dat je met zo’n systeem je huis kunt koelen en ventileren. Voor een goede isolatie en efficiëntie is het echter belangrijk om factoren als het klimaat en de bestaande materialen die voor de isolatie worden gebruikt goed te beoordelen voordat je het laat installeren. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je maximale prestaties uit je verwarmingssysteem haalt en tegelijkertijd op termijn geld bespaart in termen van energiekosten.

Wat betaal je voor een vloerverwarming?

De prijsindicaties lopen dan ook flink uiteen. Per vierkante meter varieert de prijs van 30 à 70 euro. Andere aanbieders rekenen per wooneenheid. Vloerverwarming zou voor een tweekamerappartement van 50 m2 rond de 4.175 euro kosten. Voor een driekamerappartement van 80 m2 geldt een indicatie van 6.500 euro en voor een rijtjeshuis van 100 m2 ligt dat op 7.500 euro. Maar deze prijs kan dus afwijken, afhankelijk van de aanbieder en het systeem. Mocht u zelf vloerverwarming in uw woning willen, dan zijn er dus meerdere factoren die deze totaalprijs kunnen beïnvloeden. Wat wel vaststaat: als bijverwarming is het logischerwijs goedkoper dan als hoofdverwarming. Dit scheelt meestal 5 euro per vierkante meter.

Het aanleggen van vloerverwarming kan een behoorlijke uitgave zijn, maar het is het waard voor de energiebesparing op de lange termijn. De kosten voor het aanleggen van vloerverwarming variëren op basis van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, welk type huis je bezit, en welk type systeem je kiest.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische systemen zijn meestal minder voordelig dan het gebruik van warmwatersystemen. Drywall en elektrische vloerverwarming kosten meer dan wetwall en infill systemen. De prijzen variëren van 30 tot 70 euro per vierkante meter, waarbij sommige aanbieders in plaats daarvan per wooneenheid rekenen. Zo kan een tweekamerappartement van 50 m2 ongeveer 4.175 euro kosten, terwijl een driekamerappartement van 80 m2 6.500 euro kost, of 7.500 euro voor een rijtjeshuis van 100 m2. Deze cijfers zijn echter slechts schattingen en kunnen veranderen, afhankelijk van de leverancier en het gebruikte systeem.

Vloerverwarming gebruiken als extra warmte is over het algemeen goedkoper dan het gebruiken als primaire warmte; dit bespaart doorgaans ongeveer 5 euro per vierkante meter. Dus als je overweegt om vloerverwarming in je huis te installeren is het belangrijk om goed rond te kijken en prijzen te vergelijken voordat je een beslissing neemt over welk systeem geschikt is voor jouw behoeften.

Laat vloerverwarming installeren door een ervaren vakman

Welke soort verwarming je ook kiest, het is belangrijk om het systeem correct te installeren en ervoor te zorgen dat je geschikte materialen voor je huis gebruikt. Dit zal zorgen voor een lange levensduur en een goede werking van je vloerverwarmingssysteem. Verder is het ook cruciaal om altijd het juiste onderhoud aan je systeem te laten uitvoeren, zodat het efficiënt blijft werken

Uiteindelijk kan vloerverwarming een effectieve manier zijn om je huis te verwarmen en op lange termijn geld te besparen op de energiekosten. Het is belangrijk om alle soorten systemen te onderzoeken voordat je erin investeert, en er ook voor te zorgen dat ze goed worden geïnstalleerd voor de beste prestaties. Goed uitgevoerd kan vloerverwarming voor een comfortabele en efficiënte warmte zorgen.

Translate to »