We regelen steeds meer zaken online. Van het afsluiten van abonnementen, het doen van aankopen, het boeken van een vakantie, het regelen van de bankzaken en het invullen van belastingaangiftes. Voor een aantal zaken die je digitaal regelt moet je je kunnen identificeren. Eind 2016 hebben de Nederlandse banken gezamenlijk, officieel Betaalvereniging Nederland, een nieuwe dienst ontwikkeld genaamd iDIN om digitale identificatie makkelijker te maken. De banken kunnen dat, omdat ze de identiteit van iedere klant die een bankrekening opent grondig checken.
iDIN in het kort
iDIN is een nieuwe dienst van banken waarmee consumenten zich bij organisaties online kunnen identificeren via hun eigen bank. iDIN is een Nederlands online identificatiemiddel. De iD staat voor iDentificeren en IN staat voor INloggen. Het werd in 2016 geïntroduceerd door Betaalvereniging Nederland en is samen met de banken ontwikkeld. Met iDIN kun je je identificeren en inloggen bij aangesloten organisaties. Zo hoef je minder inloggegevens van websites te onthouden.
Is iDIN een vervanger voor iDEAL?
Nee, het is geen vervanger van iDEAL. iDIN is de online identificatiedienst die door de banken gezamenlijk is ontwikkeld. Zie het als een soort digitale identiteitsbewijs. iDIN is ontwikkeld door banken om veilig en op dezelfde manier bij andere organisaties in te loggen. Hierdoor hoef niet meer allemaal moeilijke gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden. Je logt in via je eigen bank. Deze manier van online identificeren wordt vanaf 2016 steeds vaker toegepast door particulieren, bedrijven en instellingen.
Is het een tegenhanger van DigiD?
Ja je zou het kunnen zien als een tegenhanger van DigiD. DigiD is ontwikkeld door de centrale overheid, terwijl iDIN is ontwikkeld door de banken. Beiden hebben wel hetzelfde doel, namelijk verificatie van je identiteit digitaal makkelijker maken.
Wat kun je ermee?
Door jezelf te identificeren via iDIN hoef je niet meer een kopie van je identiteitsdocument op te sturen. Dit heb je vaak nodig als je digitaal iets wilt afsluiten of echt verifiëren dat jij het bent. Denk bijvoorbeeld aan het indienen van een declaratie bij je verzekering, een telefoonabonnement afsluiten of het inloggen bij je hypotheekverstrekker of woningbouwcorporatie.
Als webwinkels iDIN gebruiken, hoef je niet meer aparte accounts voor iedere webwinkel aan te maken. Je kunt dan inloggen zoals je bij internetbankieren inlogt. De webwinkel weet dan meteen wie je bent en hoeft niet meer je identiteit te verifiëren. Zo zijn aparte toegangscodes en wachtwoorden aanvragen en onthouden verleden tijd.
Als consument heb je het grote voordeel dat je niet meer te maken hebt met tig accounts en wachtwoorden die je allemaal maar moet onthouden. Daarnaast weet je dat deze manier van inloggen veilig is.
Hoe werkt iDIN?
iDIN werkt met dezelfde inlog methode die u gewend bent van uw eigen bank. Na het inloggen wordt u omgeleid via een beveiligde inlogpagina van uw bank. Het lijkt veel op de manier waarop je ook je dagelijkse internetbankieren gebruikt, zowel bij identificeren, inloggen en leeftijd bevestigen.
Hiermee log je in op een website of webshop met de inlogmethode van jouw bank. De bank bevestigt vervolgens aan de organisatie wie je bent. Zo kun je makkelijk je belastingaangifte invullen of heel snel een account aanmaken bij bijvoorbeeld een webshop (mits zij deze inlogmethode aanbieden). En als je geen account aan wilt maken, kun je ook gemakkelijk aangeven dat je maar eenmalig wilt inloggen.
Deelnemende websites en webshops krijgen geen toegang tot jouw financiële gegevens. Ook is het niet mogelijk om via deze dienst te betalen. Je kunt er enkel mee inloggen en er je identiteit mee bevestigen.
Welke gegevens verstuur ik met iDIN?
Via iDIN is het niet mogelijk om bankgegevens te versturen, zoals saldogegevens en transactiegegevens. De organisatie waar je iDIN gebruikt, kan een aantal persoonlijk gegevens vragen. Je ziet altijd om welke gegevens het gaat en je moet het versturen altijd vooraf bevestigen. Met iDIN kunnen onder andere de volgende gegevens worden verstuurd:
- Naam
- Geslacht
- Woonadres
- Geboortenaam
Waar kan ik het gebruiken?
iDIN wordt al door enkele honderden website/organisaties gebruikt. Deze organisaties hebben ervoor gekozen hun klanten veilig en makkelijk te laten inloggen, identificeren of leeftijd te laten bevestigen met de vertrouwde inlogmethode van de bank. De Belastingdienst en een aantal zorgorganisaties startten in 2017 een pilot met iDIN als alternatief voor DigiD.
Andere overheidsdiensten gaan in de toekomst ook gebruikmaken van deze nieuwe manier van inloggen. De Belastingdienst is echter eind 2018 gestopt met de pilot. Op de website van iDIN kun je zien bij welke organisaties je iDIN kunt gebruiken.
Meer informatie
Op de onderstaande website kun je meer informatie vinden over deze nieuwe dienst:
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.