Wat is mastodon, mastodon logo

Wat is Mastodon?

Wat is Mastodon?

Mastodon is een gedecentraliseerd social media netwerk dat veel op Twitter lijkt en werkt, maar met enkele belangrijke verschillen. Mastodon, opgericht in oktober 2016, is een relatieve nieuwkomer in het sociale medialandschap, maar het groeit snel in populariteit vanwege zijn gedecentraliseerde aard en inzet voor de privacy van de gebruiker.

Hoe werkt Mastodon?

Mastodon is gedecentraliseerd, wat betekent dat geen enkel bedrijf of organisatie het platform controleert. In plaats daarvan wordt het gerund door een wereldwijde gemeenschap van gebruikers die bijdragen aan de ontwikkeling en het onderhoud van het platform. Dit betekent ook dat Mastodon niet afhankelijk is van reclame of datamining, wat het onderscheidt van andere sociale media platforms zoals Facebook en Twitter.

Een ander belangrijk verschil tussen Mastodon en andere sociale media netwerken is dat Mastodon is gebaseerd op de open-source software GNU Social. Dit betekent dat gebruikers vrij zijn om Mastodon te gebruiken zoals ze willen, zonder angst voor censuur of datamining. Het betekent ook dat Mastodon kan worden aangepast aan de behoeften van elke individuele gemeenschap, waardoor het veel flexibiliteit en groeipotentieel heeft.

Hoe kun je je aanmelden op Mastodon?

Mastodon is een gedecentraliseerd sociaal media platform dat lijkt op Twitter, maar met enkele belangrijke verschillen.

Om lid te worden van Mastodon moet je eerst een account aanmaken op een van de Mastodon servers. Er zijn veel servers om uit te kiezen, maar een van de populairste is Mastodon.Social en mastodon.online. Een overzicht van alle servers vind je op joinmastodon.org. Je kunt een bepaalde thema server vinden of een algemene server kiezen.

Als je eenmaal een account hebt aangemaakt, kun je andere gebruikers gaan volgen en inhoud plaatsen. Om andere gebruikers te vinden die je kunt volgen, kun je door de directory van Mastodon gebruikers bladeren of de zoekbalk gebruiken om specifieke gebruikers te vinden.

Je kunt je Mastodon profiel ook delen met je vrienden en volgers op andere social media platforms zoals Twitter en Facebook. Zo kunnen ze je gemakkelijk vinden en volgen op Mastodon.

Om je te abonneren op Mastodon, klik je gewoon op de knop “Volgen” op de profielpagina van een gebruiker. Hierdoor worden ze toegevoegd aan je lijst met volgers en kun je hun berichten in je eigen tijdlijn zien.

Een klein snel overzicht van Mastodon profielen.

Waarom groeit Mastodon in populariteit?

Een van de belangrijkste redenen waarom Mastodon in populariteit toeneemt is omdat het een alternatief biedt voor gecentraliseerde sociale media netwerken als Facebook en Twitter. Deze netwerken worden steeds vaker bekritiseerd vanwege hun dataminingpraktijken en gebrek aan privacy voor de gebruiker. Mastodon biedt een haalbaar alternatief voor gebruikers die op zoek zijn naar een veiligere en meer privacy-bewuste sociale media-ervaring.

Mastodon groeit ook in populariteit omdat het een open-source platform is dat kan worden aangepast aan de behoeften van elke individuele gemeenschap. Deze flexibiliteit maakt het een aantrekkelijke optie voor gemeenschappen die meer controle willen over hun online ervaring. Een gemeenschap van kunstenaars zou Mastodon bijvoorbeeld kunnen gebruiken om hun eigen online ruimte te creëren waar ze hun werk kunnen delen en met elkaar kunnen communiceren.

Hoe populair is Mastodon?

Op het moment van schrijven heeft Mastodon meer dan 2 miljoen geregistreerde gebruikers en groeit met ongeveer 20% per maand. Hoewel dit misschien niet veel lijkt in vergelijking met andere sociale media netwerken, moet worden opgemerkt dat Mastodon nog maar iets meer dan een paar jaar bestaat. Gezien de snelle groei en toenemende populariteit is het waarschijnlijk dat Mastodon de komende jaren in populariteit zal blijven toenemen.

Kun je je eigen mastodon server opzetten?

Ja! Het opzetten van je eigen mastodon server is eenvoudig en gratis. Alles wat je nodig hebt is een internetverbinding en wat basis computervaardigheden. Er zijn een aantal gidsen online die je stap voor stap door het proces leiden.

Translate to »