Wat is mijn auto waard?

Wat is mijn auto waard?

Wat is mijn auto waard? Die vraag stellen heel veel mensen zich als ze hun auto willen verkopen. De waarde van een auto wordt bepaald door verschillende factoren.

  • De leeftijd van een auto, het aantal kilometers dat een auto heeft gelopen en natuurlijk de algemene staat heeft invloed op de dagwaarde van de auto.
  • Ook worden prijzen vergeleken van exemplaren die op internet te koop staan met ongeveer dezelfde uitvoering.
    • Dit is een belangrijke factor om de vraag wat is mijn auto waard enigszins realistisch te kunnen beantwoorden
  • Heeft het voertuig op internet gestaan dan staat de vraagprijs in het kenteken rapport vermeld.

Wat is mijn auto waard: de dagwaarde

De waarde van de auto verandert heel vaak en het kan soms heel snel gaan. Dit heeft te maken met meerdere factoren. Als vuistregel geldt namelijk dat naarmate de auto ouder wordt deze in waarde gaat dalen. Maar ook de vraag naar de specifieke auto en het aantal kilometers dat de auto heeft gereden zijn van groot belang om te bepalen wat de auto waard is.

Een auto waar veel vraag naar is zal meer opleveren dan een auto waar weinig vraag naar is. Een exact antwoord op de vraag ‘wat is mijn auto waard’ is helaas niet te geven. Er zijn wel verschillende websites die je de mogelijkheid geven om je vraag ‘wat is mijn auto waard’ te beantwoorden, maar ook hierin zit heel veel variatie in.

Dagwaarde van ANWB en Bovag

Naar mijn idee is de website van ANWB met de koerslijst wel eentje die aardig in de goede richting zit qua waardebepaling van de auto. Deze wordt ook door heel veel verzekeraars gebruikt bij het bepalen van de dagwaarde van de auto. Maar ook dit blijft uiteraard een benadering. Het is daarom heel lastig om de vraag te beantwoorden zonder dat de auto echt nauwkeurig is bekeken. Een andere website is de website van BOVAG.

Je kunt uiteraard ook kijken op websites als Marktplaats en Gaspedaal.nl om te zien wat andere vergelijkbare auto’s waard zijn om de vraag enigszins te beantwoorden. Er zijn wel specialistische bedrijven die een auto kunnen taxeren. Maar ook dit kost geld, je moet dus ook goed nagaan of dit wel zinvol is.

Waarom de waarde van auto weten?

  • Bij verkoop van het voertuig Met de dagwaarde kun je de verkoopprijs van je auto bepalen. De verkoopprijs hoeft niet per se gelijk aan de dagwaarde te zijn maar geeft een goede indicatie wat de markt prijzen zijn.
  • Schade aan het voertuig Is er schade aan het voertuig en nu total los s verklaard? De verzekeraar keert de dagwaarde uit. Zo weet je ongeveer wat je terug krijgt.
  • Aanschaf van een voertuig Is de vraagprijs realistisch? Controleer de dagwaarde om niet te veel te betalen.
Translate to »