BMW is smart charging

Wat is smart charging?

Smart Charging betekent dat u intelligent kunt beheren hoe uw elektrische auto oplaadt door deze op het elektriciteitsnet aan te sluiten.

Wanneer een voertuig ‘slim oplaadt’, ‘communiceert’ de oplader in wezen met uw auto, de laadoperator en het nutsbedrijf via dataverbindingen. Met andere woorden, elke keer dat u uw elektrische auto aansluit, stuurt de oplader ze automatisch belangrijke gegevens zodat ze het opladen kunnen optimaliseren.
Met slim opladen kan de laadoperator (of het nu een persoon is met een oplader thuis of een bedrijfseigenaar met meerdere laadstations) beheren hoeveel energie hij aan een aangesloten elektrische auto moet geven. De hoeveelheid die wordt gebruikt, kan variëren, afhankelijk van hoeveel mensen op dat moment elektriciteit gebruiken, waardoor er minder druk op het net komt te staan. Slim laden voorkomt ook dat laadbeheerders de maximale energiecapaciteit van hun gebouw overschrijden, zoals gedefinieerd door de lokale netcapaciteit en het door hen gekozen energietarief.

Bovendien stelt slim opladen nutsbedrijven in staat om bepaalde limieten voor het energieverbruik te bepalen. We overbelasten het elektriciteitsnet dus niet door meer energie te verbruiken dan we produceren. Dit bespaart iedereen tijd en geld en, belangrijker nog, energiebesparing om ons te helpen de kostbare hulpbronnen van de planeet beter te beschermen.

Hoe werkt slim opladen in de praktijk?

Bij slim laden draait het allemaal om het verbinden van laadpunten met gebruikers en operators. Elke keer dat een EV wordt aangesloten, stuurt het laadstation informatie (bijv. Oplaadtijd, snelheid, enz.) Via Wi-Fi of Bluetooth naar een gecentraliseerd cloudgebaseerd beheerplatform. Er kunnen ook aanvullende gegevens naar deze cloud worden gestuurd. Dit kan bijvoorbeeld informatie zijn over de capaciteit van het lokale net en hoe momenteel energie wordt gebruikt op de laadlocatie (huis, kantoorgebouw, supermarkt etc.). De massa aan gegevens wordt automatisch in realtime geanalyseerd en gevisualiseerd door de software achter het platform. Het kan vervolgens worden gebruikt om automatisch beslissingen te nemen over hoe en wanneer EV’s worden opgeladen.

Hierdoor kunnen laadoperatoren het energieverbruik eenvoudig en op afstand regelen en regelen via één platform, website of mobiele applicatie. Andere functies en voordelen zijn ook ingeschakeld. EV-eigenaren kunnen bijvoorbeeld een mobiele app gebruiken om hun laadsessies overal en altijd te volgen en te betalen.

Meest relevante slimme oplaadfuncties

Machtsdeling

Power Sharing, ook wel load balancing of nivellering genoemd, stelt netwerkbeheerders of bedrijven met meerdere laders ter plaatse in staat om de beschikbare energiecapaciteit proportioneel te verdelen over alle actieve EV-laadstations. Aangezien het beschikbare vermogen op elke locatie beperkt is, betekent een grotere vraag naar energie normaal gesproken dure upgrades van de elektrische infrastructuur. Door slim te laden kan de stroom optimaal worden verdeeld, zodat dergelijke upgrades kunnen worden vermeden. U kunt de onderstaande video bekijken om te zien hoe dit wordt bereikt.

Laten we ons, volgens het voorbeeld in de video hierboven, de volgende situatie voorstellen: Uw kantoorgebouw heeft een maximale vermogensbeschikbaarheid van 44 kW en elk EV-laadpunt heeft een maximaal uitgangsvermogen van 22 kW. Er zijn meerdere auto’s die tegelijkertijd willen opladen. Met Power Sharing kan één auto opladen met 22 kW – de maximale capaciteit die uw laadpunt toestaat. Als een tweede elektrische auto wordt aangesloten, kunnen beide auto’s nog steeds opladen met hun maximale capaciteit van 22 kW, omdat ze samen de maximale beschikbaarheid van 44 kW van het gebouw niet overschaduwen. Zodra echter een derde auto wordt aangesloten, wordt de capaciteit dienovereenkomstig verdeeld, zodat alle drie de auto’s nu elk 14 kW laden. Als er een vierde EV meedoet, daalt het aantal tot 11 kW per voertuig enzovoort.

Krachtboost

Power Boost, ook wel peak shaving genoemd, is een functie van slim opladen die voorkomt dat u de maximale energiecapaciteit van uw huis overschrijdt. Uw maximale energiecapaciteit bereiken of overschrijden is geen goed idee. Het kan betekenen dat je door je energieleverancier extra in rekening wordt gebracht voor het gebruik van meer elektriciteit dan gepland, zeker als je later in de maand energiezware apparaten zoals een wasmachine of vaatwasser gaat gebruiken. Power Boost helpt u dit te voorkomen door de belasting dynamisch te verdelen over de oplader en de rest van de apparaten in huis. Als het erop lijkt dat u de maximale capaciteit bereikt, vermindert uw slimme laadcontrolesysteem automatisch hoeveel stroom uw auto verbruikt. Het kan zelfs de oplaadsessie helemaal onderbreken totdat er weer voldoende stroom beschikbaar is. Zo overschrijd je nooit je energielimiet.

Dynamische stroomverdeling

Dynamic Power Sharing combineert Power Boost en Power Sharing. Zoals hierboven vermeld, impliceert het installeren van nieuwe oplaadpunten op een bepaalde locatie een toename van de totale stroombehoefte. Dit is een dure en vaak inefficiënte optie.

Met Dynamic Power Sharing (DPS) kan de vraag van een gebouw worden bewaakt en gemeten ten opzichte van de maximaal toegestane energiecapaciteit. Als de vraag lager is dan de maximale capaciteit, wordt het resterende beschikbare vermogen aan het laadnetwerk gegeven. Bovendien verdeelt het slimme laadsysteem de beschikbare energie automatisch gelijkmatig over alle laders. Als de vraag van het gebouw daarentegen gelijk is aan of groter is dan de maximaal toegestane waarde, wordt er geen stroom geleverd aan de laadstations. Door te profiteren van dieptepunten in de totale energievraag van het gebouw, kan aan de vraag van het laadnetwerk worden voldaan zonder ooit het totale vermogen van de installatie te hoeven verhogen, door een hoger vermogen te contracteren of zelfs nieuwe lijnen aan te leggen, of de maximale energiecapaciteit van de site te overschrijden.

Wat is het verschil tussen slim opladen en bidirectioneel opladen?

Door slim te laden kunnen eigenaren van laadpalen en netbeheerders hun laadpalen op afstand beheren en zo het energieverbruik en de kosten optimaliseren. Stel bijvoorbeeld in dat uw opladen ’s nachts begint wanneer de tarieven lager zijn.

Bij bidirectioneel opladen daarentegen kan energie zowel in een EV als daaruit stromen via een speciale bidirectionele lader, ook wel V2G (vehicle to grid) genoemd. Dit betekent dat de EV-batterij zowel energie van het net kan halen als er energie aan terug kan geven. Bekijk de onderstaande video om te zien hoe dit in de praktijk werkt.

Wat is het verschil tussen slim laden en snel opladen?

Snel opladen betekent simpelweg dat er sneller meer elektriciteit in de batterij van een elektrische auto wordt gestoken, met andere woorden, de batterij van een elektrische auto sneller wordt opgeladen. Slim opladen, zoals we hierboven zagen, stelt voertuigeigenaren, bedrijven en netwerkbeheerders in staat om te bepalen hoeveel energie elektrische auto’s van het net halen en wanneer.

De meeste laadstations (ook wel traaglaadstations genoemd) op het werk of thuis hebben een maximaal laadvermogen van 3 kW en hebben ongeveer 6-12 uur nodig om een ​​EV volledig op te laden. Snellaadstations kunnen opladen met een maximaal vermogen van 7-22 kW en het duurt tussen de 1-6 uur om een ​​EV volledig op te laden. Ze zijn over het algemeen te vinden in openbare ruimtes. Rapid EV-laders kunnen opladen met een maximaal vermogen tussen de 50-150 kW, en het duurt ongeveer 20-40 minuten om een ​​EV tot 80% op te laden. Ultrasnelle EV-laders, die nu pas op de markt komen, hebben een capaciteit van 150 kW of hoger en kunnen een EV-batterij in minder dan 45 minuten 75-100% opladen.

Translate to »